Prijava

Vaša prijava

Krenuo projekt „Lektira na oko“


Kako učenicima približiti čitanje, na kreativna način ponuditi lektiru, uvesti ih u interaktivan svijet drame i kazališta te zainteresirati za knjigu, zadatk je koji su pred sebe postavile profesorica i glumica Anita Pukanić te umjetnica Ana Katulić u zajedničkom projektu „Lektira na oko“. Riječ je o projektu koji će goričkim osnovnim školama ponuditi set dramskih minijatura iz lektira za 3. i 4. razrede osnovnih škola.

„ Cilj nam je popularizirati lektiru, stvoriti kulturu čitanja i dijaloga među mladima, vratiti knjigu u modu, te predstaviti da čitanje nije suhoparno i dosadno već da jednako tako otkriva nove karaktere, nove svjetove i odnose među ljudima“, govori nam Ana Katulić, izvođačica i vlasnica obrta Plartforma koji provodi projekt.

Uvertira u projekt su i dvije interaktivne radionice s učenicima. Prva, pod nazivom „Inspirirajmo se“ održana je u Etno naselju Novo Čiče, s 40-tak učenika 3. i 4. razreda OŠ Novo Čiče i njihovim učiteljicama, dok će druga, pod nazivom „Oboji lektiru“ biti održana u Klubu mladih krajem listopada.

„Kroz ovu aktivnost odškrinut ćemo vrata svijeta dječje mašte, nadamo se i doznati kako djeca vide lektiru, što im je možda kod čitanja teško, što nerazumljivo kako bi, u suradnji s njima, napravile još bolju scensku igru“, objasnila nam je Anita.

U realizaciju projekta, koji će svoju premijeru u školama doživjeti sredinom studenog, uključene su psihologinja Kristina Vujnović-Malivuk te knjižničarka Jelena Šaban iz Osnovne škole Novo Čiče. Projekt provodi obrt Plartforma u suradnji s nastavnicima, glumcima i izvođačima s područja grada Velike Gorice, u partnerstvu s Goričkim klubom mladih i pod financijskim pokroviteljstvom Grada Velike Gorice.

Objava Krenuo projekt „Lektira na oko“ pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.