Prijava

Vaša prijava

DAN BRANITELJA Čuvamo uspomenu na povijesnu istinu


Dan branitelja Grada Velike Gorice jučer je svečano obilježen u Parku dr. Franje Tuđmana te je okupio, uz goričku 153.brigadu koja obilježava svoj dan, 28 godina postojanja i brojne druge braniteljske udruge, dragovoljce i domobrane. S posebnom pažnjom okupljeni su se prisjetili 121 branitelja, Goričana, koliko ih je poginulo u Domovinskom ratu.

Uoči centralne proslave otvoren je i Spomen park u Velikoj Buni, a na svečanost su se okupili i gradski čelnici, članovi udruge 153. te djeca. Neka od njih unuci su i rođaci članova brigade, a njima je pak najzanimljivije bilo vidjeti izložene eksponate. Iako još uvijek nije u potpunosti gotov, u završnoj pripremi je i Muzej Domovinskog rata koji će svoja vrata na istoj lokaciji, uz Spomen park, otvoriti na proljeće, najavio je i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, a isto je bilo ponovljeno i tijekom središnje svečanosti u Gorici koja je okupila nekoliko stotina branitelja koji ovaj muzej s nestrpljenjem očekuju.

U Muzeju će biti prikazan ratni put 153.brigade, uz fotografije branitelja i poginulih, te brojni drugi zapisi i eksponati što se priprema i prikuplja u suradnji s Muzejem Turopolja.

„To će biti centralno mjesto i za nas ali i mlade gdje će se učiti povijest i Domovinski rat. Trebamo širiti povijesnu istinu i uvijek se sjećati branitelja, posebice onih koji više nisu s nama“, poručio je i predsjednik Udruge 153.brigade HV-a Ivan Zagorac.

Objava DAN BRANITELJA Čuvamo uspomenu na povijesnu istinu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.