Prijava

Vaša prijava

RUŽIČASTA VRPCA Danas smo možda potaknuli žene na pregled, ali sutra će već zaboraviti


Ružičasta povorka i danas je prošetala ulicama Velike Gorice. U zraku su kišobrani, dijelile su se ruže, tu su i ružičasti baloni, a žene su za rever zakačile i ružičaste vrpce. Podsjetnik je to na jačanje svijesti kod žena ali i muškaraca na važnost redovitog pregleda i samopregleda dojke, jer mjesec listopad je u znaku borbe protiv raka dojke pa je i udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije ponovno pozvala i okupila žene i muškarce i pozvala na preglede. Ipak, nedovoljno.

Pregledi spašavaju život

„Ne, neće ova današnja šetnja imati mnogo odjeka. Možda ćemo potaknuti koju ženu na pregled i to već ovaj ili sljedeći mjesec, posebice žene koje ća nas sad vidjeti u šetnji gradom, ali onda će doći Božić, pa skijanje, pa proljeće, već je ljeto i žene će zaboraviti….a pregledi su najvažniji jer oni spašavaju život“, govori nam predsjednica udruge Đurđa Dehin. U povorci je danas i nekolicina uspješno operiranih žena koje su otkrile i preboljele rak dojke. „Danas su one naše ruže“, govori Dehin, a one sramežljivo i skromno zauzimaju prve redove u povorci. Pred mikrofon teško staju, o bolesti ne vole govoriti. Razumljivo. Ipak, ohrabrila se jedna.

“Meni, koja sam snažna, zdrava, bavim se sportom?”

Monika Antolović (lijevo) u društvu prijateljice, novinarke Mirjane Marković Landeka

Monika Antolović iz Ščitarjeva lani je završila s kemoterapijom, a bolest je otkrila slučajno, na pregledu. „Nisam nikad mislila da bi se bolest mogla meni dogoditi. Meni koja sam snažna, zdravo se hranim, bavim se sportom, pazim na zdravlje, fitoterapeut sam po struci…“, govori nam Monika. No, pravila nema. “Bio je veliki šok kad sam na papiru pročitala dijagnozu, razne misli su došle u glavu, no dobro sam prošla jer sam došla na vrijeme. Kroz deset dana mi je postavljena dijagnoza i odmah sam krenula s terapijom”, govori nam Monika. Danas je sretna, zdrava, narasla joj je kosa. “Kolegice se dive mojoj kosi, nama ženama je  kosa važna”, govori nam kroz osmjeh Monika kojoj se čini kako je sve to bilo prije deset godina. “A nije, bilo je lani”, podsjeća sebe, nas ali i sve žene da na vrijeme krenu s pregledima.

Rak dojke je izlječiv ako se otkrije na vrijeme

Brojke su danas, s obzirom na prošle godine, malo ohrabrujuće. „U prosijeku oboli do 2500 žena godišnje. Umiralo ih je oko 1100, no posljednjih je godina ta brojka puno manja i to upravo zahvaljujući ovakvim akcijama”, dodaje Dehin. Udruga Edukacijom protiv raka dojke organizira potpuno besplatne preglede za žene od 40 do 50 godina, brojne edukacije, mobilni mamograf obilazi mjesta… “Rak dojke je izlječiv ako se otkrije na vrijeme. Mi poklanjamo ženama pregled koji bi inače morale skupo platiti, a odaziv je često jako slab”, zaključuje naša sugovornica.

A kako ne bi sve ostalo samo na današnjoj šetnji još jednom je Dehin pozvala sve žene i muškarce (jer i kod njih se, iako u manjem postotku, javlja tumore dojke) na redovne preglede, na mamografiju i ultrazvuk, ali i na edukativne programe koje provodi udruga. Već u utorak, 15.listopada u vijećnici POUVG bit će predavanje, tribina o prevenciji, a nakon čega i koncert Zdenke Kovačiček u Klubu 100. „Žene, dođite, da nam opet vijećnica ne bude prazna“, pozvala je Dehin.

 

Objava RUŽIČASTA VRPCA Danas smo možda potaknuli žene na pregled, ali sutra će već zaboraviti pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike