Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Radek Knapp: Kradljivac vrhova


Mate Ante Ivandić, koji kao slobodni prevoditelj živi u Beču i Zagrebu, s njemačkog je za zagrebačku izdavačku kuću Sipar preveo ovu zanimljivu knjigu prožetu humorom i ironijom, čija se radnja odigrava u Beču. Knjiga je izašla 2019. i odlična je za provesti nekoliko ugodnih sati u društvu glavnog lika, a to je Ludwik Wiewurka, mladi čovjek koji živi od danas do sutra, poprilično usamljeno, bavi se očitavanjem toplinomjera po bečkim stanovima te pritom doživljava svakojake susrete s različitim ljudima. Po rođenju Poljak, odrastao je kod djeda i bake, a kao dvanaestogodišnjak seli u Beč k majci te nakon dvadeset godina dobiva austrijsko državljanstvo, no s time i vojnu obavezu. Na regrutaciji uspijeva odglumiti psihičku poremećenost te ga upućuju u starački dom na civilno služenje vojnog roka. Nakon nekog vremena počinje se u domu osjećati ugodno i dobrodošlo, a i svidi mu se jedna od medicinskih sestara. Nakon što se pokaže da ima smisla za starije ljude, od ravnatelja dobiva ponudu za stalno radno mjesto koje ipak ne prihvaća zbog jednog drugog obećanja… Ovaj roman nadarenog austrijskog pisca poljskog porijekla, koji sadrži i autobiografske elemente, kritika svrstava u vrh novije austrijske humoristične proze. U Hrvatskoj su mu 2018. godine objavljeni još i roman „Preporuke gospodina Kuke“ koji također tematizira Poljake u Austriji te znanstvenofantastični kriminalistički roman „Put u Kalino“ koji osim istražitelja i istraga ubojstava tematizira posthumanizam i utopijske zajednice.

„“Kradljivac vrhova“ knjiga je s dozom najfinijeg filozofsko-lakrdijaškog humora koji se čita kao naputak za rješavanje malih i velikih životnih zagonetki. Možda na njezinu kraju svoje poglede na život ne mijenja samo Ludwik koji time mijenja i samoga sebe, nego se to događa i čitateljima!“ ( s korica )

Radek Knapp rođen je 1964. u Varšavi. Odrastao je u Poljskoj, a 1976. se preselio u Beč gdje mu je živjela majka. Nakon mature u trgovačkoj školi upisuje studij filozofije. Kako bi osigurao golu egzistenciju, za vrijeme studija, okušavao se u najrazličitijim poslovima između ostalog kao učitelj tenisa, poljevač vode u saunama, prodavač kobasica po uličnim štandovima itd. Zadnjih godina živi u Beču kao slobodni pisac. Dobitnik je više uglednih književnih nagrada i priznanja.

 

Pripremila: Dražena Petrišić

 

Objava KNJIGA TJEDNA Radek Knapp: Kradljivac vrhova pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.