Prijava

Vaša prijava

Moj život je novi val


Na sredini ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige posvećenog glazbi i pod motom “U ritmu čitanja!” u knjižnici Galženica sinoć je održana književno-glazbena tribina na kojoj je gostovao Branko Kostelnik, publicist, producent i multimedijski djelatnik, glazbenik, magistar sociologije, popkulturni teoretičar, član Društva novinara Hrvatske i Hrvatskog Društva Pisaca, urednik kulture i glavni i odgovorni urednik nekoliko časopisa, predsjednik hrvatskog Društva za istraživanje popularne kulture te jedan od aktera novog vala o kojem je napisao i knjigu pod nazivom „Moj život je novi val: razgovori s prvoborcima i dragovoljcima novog vala“.

Kritike, eseje, intervjue i recenzije s područja popularne kulture i suvremene umjetnosti Kostelnik objavljuje na Radiju 101 te u Danasu, Nedjeljnoj Dalmaciji, Nedjeljnom Vjesniku, Vijencu, Zarezu, Pop extra, Jutarnjem listu, Večernjem listu, Globusu, Dnevniku, Elleu te časopisima Quorum, Rijek, Balkanis i Kontura. Stručni je savjetnik hrvatskog izdanja „Ilustrirane enciklopedije glazbe“ i suradnik „Enciklopedije hrvatske pop i rock glazbe“. Utemeljitelj je i lider art-rock grupe Roderick (Roderick Novy) i autor njihovih brojnih performansa. Danas je zaposlen kao producent u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Autor je knjiga „Popkalčr“ i „Eros, laži i pop rock pjesme: seksizam i profit u hrvatskoj pop i rock glazbi“ koje zadiru u područje sociologije kulture i glazbe. Tijekom dvosatnog zanimljivog programa Branko Kostelnik govorio je o svom radu, o akterima novog vala, popularnim grupama i izvođačima te glazbenim događanjima koja su se odvijala u tom periodu.

Novi val (engl. new wave) naziv je za glazbeni žanr započet 1976. u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. U početcima se naziv vezao isključivo za punk da bi kasnije označavao širi krug izvođača povezanih s punkom te uključivao glazbu utemeljenu na žanrovima poput funka, disca, reggae te osobito elektronske glazbe.

Novi val stigao je u Hrvatsku tijekom 1977., a dva jaka žarišta bila su Zagreb i Rijeka. Najpoznatiji bandovi iz tog doba su Prljavo kazalište, Haustor, Azra i Film. Početkom osamdesetih novi val je počeo gubiti snagu, a neke od skupina okreću se čistom rock zvuku. Pojavljuju se i novi glazbeni žanrovi koji zauzimaju glazbeni prostor.

 

Objava Moj život je novi val pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.