Prijava

Vaša prijava

POČINJE OBNOVA Stara učiteljska zgrada postaje kulturno-edukativni centar


U Novom Čiču počinje rušenje stare zgrade nekadašnjih učiteljskih stanova uz staru školu, izgrađenih 1987. godine. Velik je to posao kojem su prethodile dozvole Konzervatorskog zavoda, jer riječ je o raritetnoj i staroj građevini, zaštićenom kulturnom dobru, koja će u budućnosti dobiti novo ruho. KUD Čiče koje je ovdje već izgradilo i obogatilo etno selo planira otvoriti Edukativno kulturni centar, s naglaskom na proizvodnji i preradi lana.

„Bit će ovdje centar za preradu lana za cijelu regiju. Mladima ćemo pokazivati, učiti ih kako se sije, bere i prerađuje lan te kako se od njega izrađuje tkanina“, govori nam predsjednik KUD-a Čiče Stipo Duvnjak.

Vrijednost radova je tri milijuna kuna. Dio je već osigurao Grad Velika Gorica, a dio će pokušati namaknuti iz fondova, govori gradonačelnik Dražen Barišić koji je sa suradnicima obišao zgradu i najavio početak radova. Završak je planiran do konca iduće godine, najranije do proljeća jer, kaže Barišić, potrebno ju je još i urediti ali i opremiti.

„Čiče je već sada, svojim manifestacijama, od kojih je najveća Ivanje u Čiču, dobar veleposlanik narodnih običaja i zaštitnik narodnog ruha i blaga, a ovim će centrom privući još više posjetitelja i proširiti aktivnosti koje su i sada odlično posjećene“, zaključio je Barišić.

Etno selo Čiče godišnje posjeti 200-tinjak putnika namjernika, stranaca i turista, a tijekom godine organizatori su i brojnih manifestacija kojima čuvaju kulturu i običaje ovog kraja.

Objava POČINJE OBNOVA Stara učiteljska zgrada postaje kulturno-edukativni centar pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.