Prijava

Vaša prijava

PŠ Rakitovec proslavio 80 godina, stari đaci prisjetili se mladosti, mali zapjevali


Učiteljstvo je poziv. Da se 100 puta rodim, 100 puta bih odabrala to zanimanje. To je posao koji radiš s ljubavlju, a najveća satisfakcija je kad u svijet pustiš i odgojiš vrijedne, poštene i marljive ljude“. Neki učitelji danas misle da su činovnici, stalno gledaju na sat… To tako ne ide. Najvažnija je ljubav“, ispričala nam je ukratko i u par rečenica sažela sav žar zbog kojeg mnogi učitelji diljem zemlje ovih dana izlaze na ulice i u štrajk, Barbara Zagorec. Ona je u školi u Rakitovcu predavala od 1972. do 1982.

Bilo je to drugačije vrijeme…

Tada je škola izgledala puno drugačije; bila su po dva razreda u kombinaciji, pa je tako u jednoj generaciji imala i do 38 učenika i učenica. „Imali smo zbor, recitatore, glumce, poletarce, puno smo se igrali, pripremali priredbe ovdje i u Turopolju, bilo je to drugačije vrijeme. Djeca su više bila vani, na igralištima, tada nije bilo moderne tehnologije ni kompjutera“, govori nam učiteljica Barbara s kojom je stao i popričao jedan njen bivši učenik. On je sada zagrabio u 50.godinu, no drago mu je, dodaje, vidjeti „profu“ i na fotografijama sebe s 8. ili 9. godina u društvu prijatelja koji su sad već odrasli ljudi i odgajaju svoju djecu.

Djeca pokazala što mogu i znaju

A možda su neka od te djece nastupila i na pozornici Društvenog doma u Rakitovcu gdje je svečano obilježeno 80 godina Područne škole Rakitovec. Mala je to, a opet po mnogočemu velika škola. Iskustva ima, 80-godišnjeg. Mijenjaju se učitelji, mijenjaju i djeca, a mijenja se i nastavni proces koji ide ukorak sa svim zahtjevima suvremenog društva i školstva. „Škola je odlično opremljena, imamo sve što nam treba za reformu Škole za život, od nastavnih sredstava do potrebne opreme. Rakitovec prati suvremene trendove u smislu digitalizacije i nastavnog procesa i vjerujem da ćemo tako nastaviti u budućnosti“, govori nam ravnatelj OŠ Vukovina, Damir Bedić.

Briga za okoliš

No škola zadivljuje ne samo unutar svojih zidova nego izvan njih. Tamo, na dvorištu, stoji i stari hrast, star je više od 100 godina. Učenici i učitelji o njemu brinu, baš kao i okolišu koji njeguju i paze. Tako su već deset godina prvaci Hrvatske i Zagrebačke županije u prikupljanju starog papira, a pri samom su vrhu u prikupljanja čepova i starih baterija. I to nije sve. Njihove su zasluge i zalaganje odavno prepoznati pa tako već desetak godina nose status Eko škole, u dvorištu se vijori zelena zastava, a nadaju se dobiti i veliki, zlatni, status.

Bravo Rakitovec koji je i u ovim teškim vremenima za školstvo i obrazovanje, našao vremena i zahvalio svima onima koji su koračali hodnicima ove područne škole.

Objava PŠ Rakitovec proslavio 80 godina, stari đaci prisjetili se mladosti, mali zapjevali  pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Uskrsna čestitka