Prijava

Vaša prijava

Idućeg tjedna u cijeloj Hrvatskoj besplatni tehnički pregled automobila, no, postoje iznimke


Idućih tjedan dana će svi građani Republike Hrvatske moći besplatno na kontrolu tehničke ispravnosti. Radi se o preventivno-sigurnosnoj akciji nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom ‘Dani tehničke ispravnosti vozila 2019’.

Akcija će se provoditi u razdoblju od sutra, 25. studenoga do 30. studenoga (subota) na cijelom teritoriju Republike Hrvatske u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila. Pozivaju se svi zainteresirani vlasnici vozila da se u tom razdoblju jave u redovne stanice za tehnički pregled vozila gdje će im se omogućiti besplatna kontrola tehničke ispravnosti.

Postoje iznimke

 

Iako su pozvani svi građani, postoje iznimke. To su vlasnici automobila koji u razdoblju održavanja akcije svoje vozilo podvrgavaju redovnom tehničkom pregledu radi produljenja valjanosti prometne dozvole, odnosno registracije vozila. Ovo znači da ovaj pregled ni u kojem slučaju može zamijeniti redovni tehnički pregled koji se radi zbog registracije vozila.

Akcija je osmišljena kako bi se pružila savjetodavna pomoć glede uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu. Prilikom pregleda vozila obavit će se kontrola općeg stanja vozila, kontrola kočnica, kontrola temperature isparavanja tekućine za kočenje, pregled donjeg postroja vozila, ispitivanje ispušnih plinova (eko test) i kontrola svjetlosne signalizacije.

Neispravna vozila neće biti sankcionirana

Vozači za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna neće se sankcionirati nego će ih se, nakon spomenutog savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti, uputiti da utvrđenu tehničku neispravnost otklone u ovlaštenom servisu, prenosi MUP.

Cilj ovakve akcije jest potaknuti što veći broj vozača na preventivnu kontrolu tehničke ispravnosti vlastitog vozila kako bi utvrđivanjem nedostataka otklonili mogućnost prometne nesreće uzrokovane tehničkom neispravnošću vozila. U tom kontekstu, skrećemo pozornost svim vlasnicima vozila da je vozilo, uz vozača i cestu, važan čimbenik sigurnosti prometa na cestama.

Ako se odlučite napraviti tehnički pregled i budete među prvih 15 tisuća vozača, na poklon ćete dobiti i jedno pakiranje od tri litre tekućine za pranje vjetrobranskih stakala.

Program se provodi pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa uz Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski autoklub te Centar za vozila Hrvatske i stanice za redovni tehnički pregled vozila.

Objava Idućeg tjedna u cijeloj Hrvatskoj besplatni tehnički pregled automobila, no, postoje iznimke pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.