Prijava

Vaša prijava

Što nas čeka u biciklističkom prometu u Gorici? Na seminaru Cyclurban predložena analiza i projekt


Biciklistički promet doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova i ublažavanju klimatskih promjena i sve je češće sredstvo prijevoza u urbanim gradovima. Slično je i u našem gradu gdje se danas održao seminar ‘Biciklom do cilja – bolja klima za sve’. Ovaj seminar aktivnost je projekta Cyclurban, a na njemu se govorilo o raznim temama vezanima za biciklističku kulturu, kao i o održivom razvoju u Velikoj Gorici.

Na seminaru se govorilo o samom projektu Cyclurban te Door-u, društvu za oblikovanje održivog razvoja. Predstavljen je i prijedlog ‘Analize i preporuke za razvoj biciklističkog prometa u Velikoj Gorici’ kao i primjeri dobre prakse.

Analiza se bavi općenitim pitanjima i već postojećim stazama

Predstavljeni prijedlog Analize bavi se općenitim pitanjima te već postojećim biciklističkim stazama u Velikoj Gorici. “Analiza je bila općenitog karaktera tako da se naslanja na postojeće biciklističke staze u gradu. Uglavnom smo analizirali općenite principe kao što bi se trebalo nastaviti s biciklističkom infrastrukturom te kako bi se trebalo raditi na edukaciji i institucionalno-organizacijskim aspektima. To je primjerice uvođenje tima za održivi promet na području grada i edukacija svih sudionika u prometu. Preporuke idu u općenitom smjeru i bit će uključene u plan održivog prometa u Velikoj Gorici.” rekao nam je Danijel Rodik, stručni suradnik u DOOR-u i voditelj projekta Cycleurban.

Projekt je financiran od strane EUKI, Europske klimatske inicijative, a na njemu sudjeluju partneri iz osam zemalja. Sam projekt završava u iduća tri mjeseca i uskoro će biti predstavljeni  rezultati. “Na projektu se radi o poboljšanju prometnih politika, prvenstveno s obzirom na jače uvođenje biciklističkog prometa u gradovima. Na seminaru smo predstavili i preporuke za daljnji razvoj biciklističkog prometa u Velikoj Gorici koja će biti dostavljena Gradskom upravom odjelu za promet te će se temeljem toga dalje razvijati akcijski planovi na temelju već postojećih biciklističkih staza.”, dodao je Rodik.

 

Objava Što nas čeka u biciklističkom prometu u Gorici? Na seminaru Cyclurban predložena analiza i projekt pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.