Prijava

Vaša prijava

HUMANITARNA ZAVRŠNICA Goričani pokazali veliko srce za seke Rinčić i klince na Srebrnjaku


Prekrasna sunčana nedjelja, bolja valjda nije ni mogla biti za jedan lijep i poseban dan koji se 15.prosinca odvijao oko Muzeja Turopolja. Svoju završnicu imale su dvije velike humanitarne akcije; jedna za seke Ivu i Lorenu Rinčić, a druga za klince s dječje bolnice Srebrnjak. Velikogoričani su opet pokazali da imaju veliko i dobro srce koje u ove predblagdanske dane i malo jače kuca.

Prodali 900 sarmi i 50 kila kolača
No, krenimo redom. Prvo smo došli gladni pa smo se odmah zaputili na sarmu. Udruga „Turopoljska tradicija“ iz Kosnice i KUD Čiče pripremili su 900 sarmi u sklopu humanitarne Sarmijade koje su se brzo i razgrabile (dok smo mi došli još ih je malo ostalo, no jednako su mamile mirisom, a i okusom op.a). „Imamo sarmi, domaćih kolača je prodano oko 50 kila, fine domaće rakije i drugih specijaliteta, domaći pečeni kruh, kuhamo vino, radimo fritule, poderane gaće, bilo je i čvaraka, ima još domaćeg sira….“, nabraja nam Filip Margić iz udruge Turopoljska tradicija iz Kosnice dok pogledom prelazimo ono još malo što je na pladnjevima ostalo.

Turopoljska tradicija iz Kosnice

Goričani su, izgleda, ovaj lijepi vikend odlučili provesti vani na ručku, jer ponuđeni su specijaliteti sve brže su nestajali… I dok smo mi završili razgovor s Margićem, KUD Čiče je podijelio i zadnji smotuljak kiselog zelja. „Nema više!“, kažu nam kuhari.

Ekipa KUD-a Čiče

„Ovo je iznad svih naših očekivanja i jako smo sretni i zadovoljni, prvenstveno jer su se ljudi okupili, podružili, a činimo i dobro djelo.Mislim da je ovo smjer u kojem treba ići naš advent, da svojim događanjima okuplja čim veći broj posjetitelja“, zaključuje predsjednik KUD-a Čiče, Stipo Duvnjak.

Buvljakuše napunile stolove tombolom i kreativnim poklonima

E a kad smo se fino najeli, na stolu prekoputa sreli smo Buvljakuše. Djevojke su se pridružile i ponudile božićne poklone. „Ima tu svega, od plišanaca koji nas prate svaki buvljak, ručno rađeni anđeleki, likerčići, vina, čajevi, šalice, kuglice, ukrasi za Božić, Novu Godinu. Posjetitelji su zaigrali i humanitarnu tombolu iznenađenja, a i seke Rinčić su napravile snjegoviće koje također izlažemo i prodajemo“ govori nam buvljakuša, Gordana Lazić, te napominje kako akcija za seke Rinčić traje još do sredine siječnja.

Buvljakuše su na svom štandu ponudile božićne poklon pakete

Prvi dio dana, nakon prodanih sarmi, u kasi je pokazao 14 310 kuna. I dok su kuhari lonce ispraznili i oprali, Buvljakuše su još ostale, pa će do kraja dan, vjerujemo, iznos biti i nešto veći.

U Božićno selo stigli i Kišni razdraganci

U Božićnom selu pak živo i veselo. Vilenjaci i vilenjakinje pozvali su goste, pa su cijelo popodne posjetitelji uživali u veselim taktovima. Stigli su Ivanka i Mrle i predstavili „Kišne Razdragance“, Ana Lovrenčić iz Anine Glazbaonice klincima je pokazala kako svirati različite instrumente, dječji zbor Cvkutavci su zacvrkutali pjesmom, održane su i likovne i kreativne radionice, neizostavni vilenjački poligon, a posjetitelji su se častili i kuhanim vinom te drugim specijalitetima koje ste mogli kupiti na donaciju i osigurati svoj doprinos za pomoć malim pacijentima u dječjoj bolnici na Srebrnjaku.

Završnica je to još jedne velike humanitarne akcije VG Legacy u kojoj se mjesecima prikupljaju donacije za respirator, monitor životnih funkcija i dječji bolnički krevet na Srebrnjaku. Ekipa predvođena našom goričkom humanitarkom, Turopoljskim srcem, Dalijom Zubek pripremala je i grah, fritule, vafle i razne kolače, kao i igračke za djecu i prigodne poklon pakete za blagdane.

„Dali smo sve od sebe, danas smo u Božićnom selu za sve vas koji ste vjerovali i vjerujete, za sve mališane kojima ćemo spasiti i uljepšati djetinjstvo, za sve Anđele Srebrnjaka i za moj team, moje superheroje“, napisala je Zubek na svome Facebook profilu. Iza nas je još jedan lijep dan koji još uvijek traje, a u kojem su Goričani ponovno pokazali da imaju veliko srce.

Na kraju je još stigao i Djed Božićnjak, pa dječjem smijehu i veselju nije bilo kraja! Bravo Gorica!

 

Objava HUMANITARNA ZAVRŠNICA Goričani pokazali veliko srce za seke Rinčić i klince na Srebrnjaku pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.