Prijava

Vaša prijava

U kapeli Sveta Tri Kralja svečano proslavljen dan mjesta Roženica


Danas se u Kapeli Sveta Tri Kralja svečano slavio dan mjesta Roženica II. Posebnost ovog mjesta je, osim mještana koji i dalje štuju njegovu tradiciju, legenda i pripovijest koja se veže uz ovo mjesto.

“Kapelica je posebna po tome jer se nalazi u naselju Roženica u kojem se prema legendi, pripovijesti, prikazala Majka Božja, mi ovdje kažemo Roženička. Zato je specifična ova kapela i narod koji se okuplja oko nje. Danas su Sveta tri kralja i to je jedan od najvećih katoličkih blagdana. Njih smo uzeli kao svoje zaštitnike zbog čega danas Mjesni odbor Roženica slavi svoj dan. Naravno, kad se slavi tu se pridružuje i Općina koja je sudjelovala u organizaciji i uživanju u ovom predivnom danu.”, rekao nam je Božidar Škrinjarić, načelnik Općine Pokupsko.

Na misi se okupilo mnogo građana i to oko posebnog oltara kojeg je izradio Joža Markuz kojeg su nazivali svetim. Oltar, okvire i raspelo izradio je upravo Joža Sveti koji je umro na isti datum kada je i rođen. “U samoj kapeli stoji predivan, jedinstveni oltar u svijetu i Hrvatskoj, a napravio ga je Josip Markuz. On je ukrasio kapelu, a sve to je izradio svojim rukama u drvu.”, dodao je.

Svečanost su uveličali i tamburaši svojim sviranjem božićnim pjesmama. Oni također imaju svoj jubilej. Naime, počeli su svirati 89.-90. godine u crkvi u Pokupskoj za polnoćku i Božić i od tada su svake godine u božićno vrijeme u crkvi. “Jedino nismo mogli svirati u vrijeme rata, ali od tada do sada svake godine sviramo i pričinjavamo radost nama i svima koji nas slušaju.”, zaključio je Škrinjarić.

Objava U kapeli Sveta Tri Kralja svečano proslavljen dan mjesta Roženica pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.