Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Christopher W.Gortner: „Carica Romanovih“


Ovaj povijesni roman inspiriran je caricom Marijom Fjodorovnom, majkom posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. Radnja se proteže od sredine 19. stoljeća do početka 20., odnosno Oktobarske revolucije i likvidacije cara Nikole, carice Aleksandre, njihovih četiri kćeri Velikih knjeginja Olge, Tatjane, Marije i Anastazije te carevića prijestolonasljednika Alekseja, kako bi se zatrla dinastija Romanovih i vlast preuzeli boljševici. Zanimljivo je da je cijelu ispovijest iz perspektive same carice napisao muškarac. C.W. Gortner američki je autor povijesne fantastike čiji su romani prevedeni na preko dvadeset jezika svijeta, a on je proglašen jednim od deset najboljih povijesnih romanopisaca. Diplomirao je marketing na Institutu za modni dizajn i trgovinu te likovnu umjetnost s naglaskom na renesansno razdoblje, a nakon jedanaestogodišnje karijere u modnoj industriji i dvanaest godina rada u sektoru javnog zdravstva, od 2012. godine postaje pisac na puno radno vrijeme nakon međunarodnog uspjeha prvih romana. Sve knjige inspirirane su povijesnim osobama, a kod nas su prevedene samo dvije: „Ispovijesti Katarine Medici“ i „Carica Romanovih: roman o carici Mariji Fjodorovnoj“. Za svibanj sljedeće godine najavljuje izlazak svoje nove knjige, romana o Sarah Bernhardt. U opsežnim istraživanjima kako bi što vjernije pisao knjige posjetio je mnoge autentične lokalitete na kojima se odvija radnja njegovih romana. Također je predani zagovornik prava životinja, posebno spašavanja životinja kako bi se smanjila prenapučenost skloništa. C.W. Gortner sada živi u sjevernoj Kaliforniji sa svojim partnerom i dvije vrlo razmažene spašene mačke.

Priča izvrsnog romana „Carica Romanovih“ prati životopis danske princeze Dagmar koja udajom postaje ruska carica, od njezinog skromnog djetinjstva do raskošnog života u Sankt Petersburgu te pada Carstva i gubitka gotovo cijele obitelji. Roman je ujedno i priča o moći, ljubavi, revoluciji i tuzi. Knjiga motivira da se potraže informacije o događanjima i osobama iz tog perioda: nekoga da osvježi svoje znanje, a nekoga da nauči nešto o povijesnim i političkim procesima. U konačnici knjiga usmjerava čitatelja da sagleda uzročno-posljedične veze povijesnih događanja kako bi se bolje mogla razumjeti sadašnjost.

U autorovoj zahvali na kraju knjige navodi se i sljedeće:
„O Romanovima postoji opsežna dokumentacija, a sačuvani su njihovi dnevnici i pisma. Trudio sam se vjerno predočiti povijesne događaje i ličnosti , no dopustio sam si i slobodu pa sam radi naracije, negdje izmijenio datum ili mjesto radnje. Neke sam događaje i ličnosti izostavio kako ne bih otišao u preveliku širinu. Na koncu ipak je riječ o mojem viđenju povijesnih ličnosti čija ljudska priroda zna ostati u sjeni legende.“

„Dok sam pisao roman, nisam ciljao na to da u potpunosti predočim jedno povijesno razdoblje, već da portretiram jednu od najslavnijih žena toga doba. Ako sam napravio koju grešku, nije bilo namjerno. Unaprijed se ispričavam stručnjacima i obožavateljima koji se možda ne slažu s mojim viđenjima. Katkad tema Romanovih zna izazvati burne rasprave, što razumijem i cijenim.“

„The Romanov Empress“ je premijerno objavljena 2018. u SAD-u, a u Hrvatskoj nam je izdavačka kuća Lumen izdavaštvo već 2019. ponudila na čitanje prijevod u izvrsnoj interpretaciji prevoditeljice Ane Josić, kojoj je ovo još jedan u nizu vjerodostojnih uradaka.

Urednica Lumena, Miroslava Vučić istaknula je u srpnju 2019. prilikom predstavljanja knjige da je „Carica Romanovih“ još jedan naslov koji „svaki obrazovan čitatelj mora uvrstiti u najuži krug svoje lektire“ jer je ovo „raskošna, uzbudljiva i nadasve tragična priča“ o posljednjim godinama dinastije Romanov, utemeljena na arhivskim dokumentima.

Pripremila: Dražena Petrišić

Objava KNJIGA TJEDNA Christopher W.Gortner: „Carica Romanovih“ pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


DEDA AZENIĆ Dedi u spomen i zahvalnost