Prijava

Vaša prijava

KLIMATSKE PROMJENE Što sve trebamo znati?


Povodom Međunarodnog Dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske  Veleučilište Velika Gorica, sa suradnicima je organiziralo okrugli stol pod nazivom „Klimatske promjene – izazovi za civilnu zaštitu“.

Okrugli stol okupio je relevantne stručnjake iz područja upravljanja vodama i hidrometeorologije, kao i predstavnike jedinica lokalne i područne samouprave koje gravitiraju slivnom području rijeke Save na prostoru Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Zaključeno je kako su klimatske promjene postale sastavni dio našega svakodnevnog života, te osim povećanja rizika od poplava, suša i klizišta, posljedično izazivaju i povećanje rizika od mogućeg ugrožavanja podzemnih voda, odnosno, vodospremnika pitke vode i okoliša. Nadalje, klimatske promjene nalažu daljnje intenziviranje suradnje svih subjekata sustava civilne zaštite, posebno Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatskih voda i jedinica lokalne, područne i regionalne samouprave, Ravnateljstva civilne zaštite kao i visokoškolskih ustanova koje se bave problematikom rizika, uvjetovanoga klimatskim promjenama. Klimatske promjene nalažu kontinuiranu edukaciju cjelokupnog stanovništva, s naglaskom na djecu školskog i predškolskog uzrasta te prilagodbu načinu života uvjetovanoga očekivanim klimatskim promjenama, kao i kontinuirano povećanje sposobnosti tijela državne uprave, prije svega DHMZ-a i Hrvatskih voda, kao i svih operativnih snaga cjelokupnog sustava civilne zaštite.

Objava KLIMATSKE PROMJENE Što sve trebamo znati? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Fašnik u Pokupskom