Prijava

Vaša prijava

OBRTNIČKI FORUM Razvoj poduzetništva, gospodarstva i deficitarnih zanimanja


Danas se u hotelu Garden Hill održao 5. Obrtnički forum Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020. Cilj foruma bio je pronalaženje kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja poduzetništva i malog poduzetništva u suradnji s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije.

U Zagrebačkoj županiji bilježi se velik rast

Na predavanju se spomenulo kako je zabilježen porast broja obrta za oko 500 od prošle godine. “Što se tiče obrtništva u Zagrebačkoj županiji, možemo biti zadovoljni, trendovi su pozitivni. Želja nam je da imamo još više obrta i da nam se razvija gospodarstvo. Prema financijskim pokazateljima iz 2018. godine također gospodarstvo je u vrhu države. Drugi smo iza grada Zagreba po visini prihoda, govorimo o 54 milijarde prihoda poduzetnika, treći smo po neto dobiti i bilježimo najveću stopu zaposlenosti u odnosu na predkrizno razdoblje. Možemo biti zadovoljni, ali uvijek se može još više i bolje. Treba poticati obrte i programe samozapošljavanja.”, izjavio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb, dr.sc. Mirza Šabić govori kako su među novootvorenima najviše uslužne djelatnosti te kako ni u jednoj obrtničkoj struci nema viška radnika. “Ovo je bila prilika da isključimo priču samo predavanja, ovdje je bila varijanta da stvorimo sinergiju vlasti i obrtnika. Naravno da nas dosta toga muči, ali je bitno da razgovaramo. Volio bih da je više proizvodnih obrta, ali moramo biti svjesni poticaja, samozapošljavanje, sve to daje elan poduzetništvu da budemo bolji i prepoznatljiviji kao dobri radnici i dobri susjedi. Moramo kupovati domaće i djecu usmjeravati u strukovna obrazovanja. Poanta je da svojoj djeci osiguramo mogućnost da kada god budu željeli da svoje znanje mogu aktivirati u obrtništvo, ali neka rade na sebi i neka se školuju. Ne mogu izdvojiti ni jednu struku u kojoj imamo višak radnika. U svim obrtničkim strukama nedostaje radnika.”

Razvijanje deficitarnih zanimanja i interesa kod djece

Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ana Mandac dotakla se pozitivnih stvari koje je nadležno Ministarstvo i Vlada napravila po pitanju obrtništva i razvijanja deficitarnih zanimanja. “Prije svega smo napravili preduvjete da zapravo možemo provesti određene projekte. Napravili smo izmjene i dopune zakona o obrtu, vratili smo sustav obrazovanja u nadležnost Obrtničke komore te ukinuli administrativne barijere koje su obrtnici imali. Iznimno smo zadovoljni što smo ponovno uspostavili kontakt između obrazovanja i tržišta rada i osigurali 250 milijuna kuna u dvije školske godine za obrtnike koji djecu uzimaju na obrazovanje te za djecu koja se obrazuju za deficitarna zanimanja. Po prvi puta imaju mjesečnu stipendiju od 1.500 kuna. Od ove godine ćemo za preko 4200 djece na razini Hrvatske, a do sad su bile za oko 200-300 djece.” Napomenula je i važnost senzibiliziranja djece o poslovima koje mogu raditi ‘svojim rukama’ te da je to način za poticanje djece da ostaju u Hrvatskoj.

Anamaria Brcko, mlada obrtnica iz Ivanić Grada ispričala je o svom novootvorenom knjigovodstvenom obrtu koji je otvorila uz pomoć poticajnih sredstava te napomenula kako su joj iz Razvojne agencije Zagrebačke županije i HZZ-a mnogo pomogli. Ovaj obrt je na području Zagrebačke županije jedan od pet tisuća novootvorenih u posljednjih pet godina. Kako govori Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije, te informacije pokazuju kako se gospodarstvo oporavilo te da obrtnici na području županije daju velik doprinos gospodarskoj slici koja je svake godine sve bolja. “Vjerujem da sve ono što mi u Zagrebačkoj županiji radimo za mikro i male poduzetnike daje doprinos tome da su naši poduzetnici sve bolji. Tu govorimo o potporama. Sufinancirano je preko 1200 projekata u iznosu od preko 35 milijuna kuna. Treba reći i da smo pred odobrenjem velikoj projekta u vrijednosti od 100 milijuna kuna, a govorimo o centru kompetentnosti u kojoj su uključene Srednja škola u Velikoj Gorici, Dugom selu i Samoboru. Vjerujem da će naše gospodarstvo postati još konkuretnije na našem i vanjskom tržištu.”, dodala je Žužak. Na pitanje o ekonomskoj krizi, vjeruje kako brige nema te da će gospodarstvo na nju biti spremno.

Osim šire slike, o gospodarskom i obrtničkom položaju Velike Gorice dotakao se pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove EU grada Velika Gorica Domagoj Ilečić. Izjavio je kako na području grada ima 1237 obrtnika koji su u gradu dobro organizirani kroz svoje Udruženje obrtnika i cehove, a najzastupljeniji su u uslužnim i intelektualnim djelatnostima, prijevozu i građevini. Smatra i kako su obrtnici uvijek bili pokretači gospodarstva u našem gradu i da je njihovo djelovanje je vrlo bitno. “Mi smo jedan od najvećih gradova s najvećim udjelom poduzetnika i obrtnika u županiji. Mislim da mi kao lokalna samouprava sustavno radi na pomoći poduzetnicima što se tiče bespovratnih potpora koje dijelimo, od podrške koju dajemo putem naše poduzetničke institucije i projekata koje radimo i pripremamo u vidu poduzetničkog inkubatora gdje ćemo osigurati povoljnije poslovne prostore za naše poduzetnike.”, zaključio je.

U sklopu Foruma održala se i panel diskusija na aktualne teme iz obrtništva. Na forumu su sudjelovali predstavnici resornog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zagrebačke županije, Obrtničke komore Zagreb, Grada Velike Gorice i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te sami obrtnici i poduzetnici, članovi tijela OKZ i udruženja Obrtnika.

Objava OBRTNIČKI FORUM Razvoj poduzetništva, gospodarstva i deficitarnih zanimanja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.