Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Miro Morović: Djeca slijepog kovača

[]

Miro Morović novo je i mlado lice u svijetu domaće književnosti. Rođen je 1988. godine u Splitu, gdje je stekao osnovno i srednje obrazovanje. 2015. godine diplomira na Pravnom fakultetu u Splitu. Afinitet prema književnosti pokazivao je još u ranom djetinjstvu koje je proveo čitajući stripove i mnogobrojne knjige za djecu. Svoj prvi roman pod nazivom „Djeca slijepoga kovača“ započeo je pisati kada je studiranje polako privodio kraju, a posljednje retke napisao je u veljači 2016. godine. Roman je izdan u lipnju iste godine od strane Naklade Bošković, a broji 491 stranicu i bio je apsolutni hit na Interliberu prošle godine, pa se na štandovima tražila knjiga više.

Već sama naslovnica knjige daje naslutiti da ćemo se u njoj susretati s elementima mistike i horora. Priča započinje samoubojstvom mlade djevojke Nancy Kowalski koja se bacila s 13. kata zgrade. Glavni lik, policijski istražitelj Andrew Frame i njegova policijska partnerica Sophija Alley bacaju se na posao; cilj im je otkriti je li to bilo samoubojstvo ili ipak ubojstvo, jer je Nancy kćer poznatog političara, a u stanu nije pronađeno ništa sumnjivo osim ceduljice s pet nepoznatih imena. S druge strane, Andrewov šef John D’Angello hitno ga poziva kako bi mu prepustio slučaj osoba koje nestaju na posve tajanstven način, bez ikakvih tragova. Zubar Fred Winston bio je prvi, Lucia Vale, medicinska sestra nestala je druga, potom John Lennart, student medicine, treći. Zatim će uslijediti nestanci osoba s ceduljice umrle djevojke. Za Shallow Lake City, malo mjesto u kojem se radnja odvija, a koje je autor izmislio za potrebe romana, ovakav slijed događaja nije nimalo uobičajen. Istražitelj Andrew Frame upušta se u rješavanje ovog kompliciranog slučaja ne sluteći da će se naći ulovljen u mrežu vlastite prošlosti koja će ga korak po korak sustizati. Ono što je specifično za ovaj roman jest to da autor u pozadini ove krimi priče ustvari priča priču o zlu koje se uvuklo u sve pore društva. A protagonist Andrew Frame jedan je od onih junaka koji će vam se definitivno svidjeti unatoč demonima prošlosti koji nosi u sebi. Osebujnog i ponekad neugodnog karaktera, naizgled arogantan i svadljiv, ali na pravoj strani.

Rasplet ove priče pomalo je bizaran i toliko neočekivan da je vrlo teško na samom kraju podvući crtu i zaključiti posljednje poglavlje mirno zatvarajući knjigu, kako su čitači navikli. No, pregršt obrata u radnji, mnoštvo povezanih i prilično dobro karakterno razrađenih likova, konstantna napetost i iščekivanje sljedećih poteza likova samo su neke od značajki ove knjige. A elementi horora, mistike, kriminalistike i trilera vješto su isprepleteni tako da se knjiga lako čita, stoga jedva čekamo idući roman splitskog autora, koji je u nastajanju.

Pripremila: Marija Cvetnić

 

Objava KNJIGA TJEDNA Miro Morović: Djeca slijepog kovača pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.