Prijava

Vaša prijava

Gorički učenici su nam otkrili kako funkcionira škola na daljinu. Nema baš pozitivnih komentara

[]

Jedan od većih problema i prilagodbi s kojima se naš sustav i država treba snalaziti u vezi koronavirusa je provođenje školske nastave. Ova godina nije baš bajna za učenike. Nakon što se održao štrajk učitelja i profesora učenicima je obećano da će se gradivo obraditi na adekvatan način i da će dobiti svo potrebno znanje. Najveći pritisak trenutno je na maturantima koji zbog stanja s koronavirusom propuštaju važno gradivo za državnu maturu, ali i pripreme koje je većina upisala upravo zbog propuštanja velikog dijela gradiva zbog štrajka.

Za njih je sada osmišljena virtualna nastava (online nastava, nastava na daljinu) za koju ministrica Divljak tvrdi da dobro funkcionira. No, izgleda kako se učenici s time baš i ne slažu. Nastava velikogoričkih škola odvija se preko Microsoft Teamsa preko kojih učenici imaju kanale i grupe s profesorima, a oni im preko tog servisa zadaju zadatke. Ispitali smo nekoliko goričkih učenika, srednjoškolaca, kako im se sviđa virtualna nastava, funkcionira li sistem uopće te misle li da i ovako mogu dovoljno naučiti.

Ono što smo saznali je da im nitko nije objasnio kako funkcionira servis koji trebaju koristiti, da im neprestano puca veza, da profesori zadatke zadaju kroz cijeli dan, a ne samo kada su ‘po rasporedu’ pa tako po cijele dane budu pred računalom, da je velik problem kad se radi o kućanstvu s više srednjoškolaca, a jednim računalom te da smatraju kako virtualna škola nikako ne bi mogla zamijeniti fizičku. U nastavku donosimo njihove komentare. S obzirom na to da se uglavnom radi o maloljetnim osobama, odlučili smo ne pisati puna imena i prezimena.

Alma, 1. razred

“Nastava na daljinu nije dobro osmišljena. Aplikacija se konstantno urušava, datoteke se ne šalju ili se ne mogu otvoriti. Profesori nam šalju lekciju koju ili prepisujemo ili sami obrađujemo. Te zadatke šalju nam svaki dan u kojem bismo po redovitom rasporedu imali taj predmet. To neki profesori poštuju, a neki nam šalju dan prije, što je zapravo u redu jer onda imamo više vremena. Dobivamo više sadržaja nego što bismo obradili na satu, što nije u redu ali razumljivo jer kad ćemo se vratiti nećemo imati vremena zbog usmenih i pismenih provjera. Riješene zadatke pišemo ili u bilježnicu ili preko drugih aplikacija kao što je Word i njih šaljemo profesorima u aplikaciji Teams.

Sve u svemu, postoje loše strane kao što su malo vremena za obradu mnogih zadataka, manjak uređaja, odnosno u nekim kućanstvima ima više školaraca, a ovaj sadržaj se ne može u potpunosti obraditi preko mobilnih uređaja i naravno preokupacija aplikacije koja dovodi do tehničkih poteškoća. Dobre strane su, iskreno ne znam, možda samostalnije obrađivanje nastavnog sadržaja. Smatram da se fizička nastava ne može zamijeniti nastavom na daljinu jer najbolje je učiti u živo kad vam netko može bolje i detaljnije objasniti, i sve loše strane koje sam spomenula.”

Sara, 4. razred

“Virtualno učenje je kaos. Svaka škola radi preko drugog servera. Evo mi radimo preko Officea 365 i Microsoft Teamsa, naravno oba su povezana s Carnetom. Profesori nam pošalju poruku to jest post u virtualni razred i mi moramo odraditi te zadatke. Neki imaju rok, a neki ne. S obzirom na da to ide preko Carneta, veza često puca zbog preopterećenja sustava, a još je gore ako imaš Iskon doma jer ti je onda i tvoj internet preko Carneta – što znači da ni Teams ne radi, a onda nema ni interneta doma. Ja jučer nisam imala interneta doma cijeli dan i nisam mogla otvoriti zadatke ili ih poslati, a rok za predaju mi je bio jučer. Po tom pitanju su profesori okej, razumiju, nije im problem sto kasnije šalješ. Ja još imam osjećaj kao da učimo više nego u školi što vjerojatno nije točno, ali kako stalno dolazi do ometanja to traje puno duže nego što bi trajalo u školi. Malo mi dio s matematikom, da sami to moramo odrađivati i sami si objašnjavati nema smisla, ali drugih mogućnosti realno nema. Fizička škola je puno bolja jer imaš osjećaj da sve brže prođe, nemaš problema s internetom i puno je jednostavnije jer mi nitko ne mora objašnjavati kako taj sustav funkcionira. Jer nitko nam nije objasnio kako Teams funkcionira.

Vedran, 1. razred

“Virtualno učenje ide ok, nije predobro osmišljeno jer možemo pomagati jedni drugima bez problema, ali možemo gledati na to kao da se zbližavamo i timski radimo. Profesori nam prema normalnom rasporedu preko aplikacije Microsoft Teams zadaju nekoliko zadataka svaki sat i rok predavanja. Sve se to može odraditi, ali je malo tijesno s vremenom ako imate sestre ili braću s kojima trebate dijeliti računalo. Mislim da virtualna škola ne bi mogla nikako zamijeniti fizičku, ali je definitivno korisnija od ničega s obzirom na uvjete u kojima se nalazimo.”

 

Ana, 3. razred (Zagrebačka škola)

“Prije svega sam iznenađena što smo u našoj državi uspjeli u rekordnom roku ipak osmisliti alternativu za fizičku nastavu. Velik je broj učenika i profesora, a situacija nas je snašla nespremne i nitko se ovako nečemu nije nadao. Ipak, nije sve savršeno. Dosta je komplikacija oko samog prijavljivanja, sustav pada, ne otvara svima isto, ne povezuje se jednakom brzinom… Neki učenici još uvijek nisu uspjeli ući u potrebne aplikacije poput Office Outlook-a. Srećom mi smo snalažljivi pa si prosljeđujemo preko jednostavnijih i češće korištenih aplikacija, najviše WhatsApp-a. Profesori nam uploadaju materijale na Outlook, nekad su zadaci u pitanju, a nekad samo skripte za čitanje. Uglavnom ne dobivamo vremenski rok za obradu niti točne upute gdje i kako im te zadatke poslati (jer ipak je valjda nekakva poanta da se to odradi i provjeri).

Također mislim da je još veliki nedostatak što je teško pratiti tko je zapravo “prisutan” i tko rješava dane zadatke. Kao i u pravoj školi, većinom riješi par osoba, a ostali prepišu.
Jedan primjer od dobrog načina provjere je nadolazeći online kviz za kojeg smo unaprijed dobili materijale. Moj osobni zaključak jest da ima potencijala za donekle dobrim održavanjem tempa, međutim teško je pratiti sve materijale, posebno shvatiti sam ako se radi o novom gradivu kao i provjeriti riješenost istih.”

Karla, 1. razred

“Dosta je dobro osmišljeno s obzirom na kratko vrijeme koje su imali da to i osmisle, pratimo normalan raspored i svaki dan dobivamo zadatke i lekcije za obraditi doma, jedini problem je što je sustav često preopterećen na što profesori naravno ne mogu utjecati.

Mislim da virtualna škola ne može zamijeniti fizičku, za mene najviše zato sto ne osjećam nekakvu obvezu i nemam osjećaj kao da moram redovito učiti što je naravno loše. Također me malo podsjeća na školu za život (gdje sve radimo sami, a profesor samo zadaje zadatke i pregledava riješeno) što mi se uopće ne sviđa jer mislim da profesor onda gubi svrhu. Ima još razloga, naravno, no ti su za mene trenutno najveći.”

Klara, 1. razred

“Nama je nastava organizirana Microsoft Teamsa, tamo imamo kanale, grupe s profesorima, možemo slati poruke i datoteke i tako to, oni nam pošalju zadatke i kažu do kada ih moramo riješiti, i kako da ih predamo. Trebali bi, kao, pratiti raspored, ali jedan od problema je da nam to objavljuju tijekom cijelog dana, pa mi je malo teško organizirati se jer ne znam kad će nam poslati. Tome i doprinosi to što nekad sustav baš ne funkcionira i ne možemo otvoriti datoteke. Isto tako nekad jednostavno ne dopušta da se prijavimo (pošto dijelim kompjuter s bratom, ja ne mogu ostati prijavljena). Što se tiče količine zadataka to ovisi o profesoru, većina ih je ok, ali neki su malo previše entuzijastični i zadaju malo previše.”

 

 

Objava Gorički učenici su nam otkrili kako funkcionira škola na daljinu. Nema baš pozitivnih komentara pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.