Prijava

Vaša prijava

Od ponedjeljka liječnički tim seli u kardiološku, najugroženije vozi sanitet

[]

Dobra organizacija medicinara i liječničkih timova u vrijeme kad raste broj oboljelih od koronavirusa druga je najvažnija stvar u zemlji. Prva najvažnija stvar je odgovornost svakog od nas da slušamo i pridržavamo se uputa, ne izlazimo u nepotrebne šetnje, izoliramo se, budemo odgovorni prema se bi i drugima i ne širimo paniku, kako bi onda i liječnička intervencija bila svedena na minumum, a životi spašeni.

U Gorici nema testiranja, samo utvrđivanje stanja

No vratimo se na organizaciju liječničke njege, posebice kod nas u Velikoj Gorici. Ovih je dana u redakciju pristiglo nekoliko poruka zabrinutih građana koji kažu kako se u Pulmološkoj ambulanti, koja je s početkom tjedna počela s radom s pacijentima koji sumnjaju na zarazu koronavirusom, ne rade nikakva testiranja. Građani navode kako liječnici nemaju zaštitna odjela ni maske te kako se svi pacijenti, bez ikakvih pregleda automatski šalju na zaraznu.

Porazgovarali smo s dr. Stjepanom Zagorcem, voditeljem ispostave velikogoričkog Doma zdravlja. Prostor Pulmološke ambulante u koji su se do sad mogli javiti pacijenti, do kraja tjedna je i dalje na raspolaganju građanima, kaže Zagorac koji pobjašnjava kako se u Velikoj Gorici ne rade testiranja na koronavirus već samo prva liječnička procjena nakon koje se pacijent šalje na daljnju obradu.

„Na ulazu u ordinaciju pacijente dočekuju dvije medicinske sestre koje rade trijažu. Svi naši liječnici su opremljeni s potrebnom opremom, imaju maske i rukavice te potrebni dezinficijens. Nakon što dežurni liječnik utvrdi stanje pacijenta, odnosno ako postoji sumnja na zarazu koronavirusom, odmah ga upućuje na Zaraznu, odnosno zove tamo dežurnog liječnika i liječnički tim da pripreme sve za pacijenta“, govori nam dr. Zagorac i dodaje kako se za one za koje postoji opravdana sumnja da su zaraženi organizira i potrebno vozilo hitne medicinske pomoći koje u tom slučaju prevozi pacijenta do Zagreba.

U situaciji kad se ukida sav javni prijevoz, zanimalo nas je što s onim pacijentima koji nemaju osobne automobile, na što dr.Zagorac odgovara kako će za sve one kod kojih se potvrdi opravdana sumnja na zarazu, organiziranim prijevozom, opremljenim sanitetom, biti prebačeni do Zagreba.

Od ponedjeljka pregledi u Kardiološkoj ambulanti

Novost je kako će od ponedjeljka, ambulanta u kojoj se pregledavaju pacijenti koji sumnjanju na zarazu, biti preseljena u prostor kardiološke ambulante, dok će svi oni „kritični” slučajevi biti izolirani u prostorijama neurološke čekaonice. Zagorec je pozvao i sve doktore opće medicine da se aktivnije uključe u situaciju, te da su oni prvi kojima se pacijenti jave. „Molio bih građane koji sumnjaju na zarazu da se prvo jave svom doktoru opće medicine koji će ih poslati na daljnje postupanje. Ovo je i nama nova situacija, radimo sve što možemo, pratimo i u stalnom smo kontaktu i s kolegama, ali i Stožerom kako bi našim građanima pravovremeno pružili najbolju moguću zaštitu i njegu. Moramo podići glave i ići dalje, ako nešto nije dobro popravit ćemo. Molimo građane i pacijente na razumijevanje, strpljenje i suradnju“, poručio je Zagorac.

Objava Od ponedjeljka liječnički tim seli u kardiološku, najugroženije vozi sanitet pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.