Prijava

Vaša prijava

DOBAR PRIMJER! Evo kako su se stanari u Zvonimirovoj sami organizirali i snašli!

[]

Pod povećalo javnosti ovih je dana došla tema pojačane dezinfekcije stambenih zgrada, ulaza, liftova i kvaka te svih onih površina koje koriste svi stanari. Stožer civilne zaštite Velike Gorice već je ranije dao preporuku da se za ove aktivnosti stanari obrate predstavnicima suvlasnika, a oni su potom, u koordinaciji s upraviteljima, dužni osigurati i provesti potrebne mjere.

Suvlasnici i goričani zajedničkim snagama

Jedan dobar primjer stiže iz goričke Zvonimirove ulice na adresi Zvonimirova 22 i 25. U dva ulaza više je od 170 stanova i oko 350 stanara. Neki od njih su i u samoizolaciji, pa predstavnik suvlasnika, Marijan Kolak zajedno s još 11 osoba koje čine Nadzorno vijeće, provodi sve potrebne mjere zaštite i prevencije širenja koronavirusa. „Počeli smo s pojačanom dezinfekcijom, poduplali smo dezinfekcijsko sredstvo na bazi izosana. Prvo se dezinficiraju otirači na ulazu koji su redovito namočeni u izosan, a dnevnu dezinfekciju provodimo alkoholom- brišemo i čistimo kvake, poštanske sandučiće, dugmad u liftovima, liftove i područja razizemlja te sve one površine koje su na zajedničko korištenje stanarima. Nastojimo preventivu usmjeriti na dezinfekciju prostora i tamo gdje ljudi prolaze i dodiruju zgradu.“, govori nam Kolak. Iako je u ovoj zgradi upravitelj Stambeni ZG, ovdje su se suvlasnici u suradnji s firmom “Ma-tob team” iz Velike Gorice sami organizirali, a oni su im osigurali potrebna sredstva te im pomogli u dezinfekciji.

Svaki član kućanstva dobio je zaštitnu masku

Osim toga predstavnici su osigurali i zaštitne maske za svakog člana kućanstva. „Jučer smo već podijelili na jednom ulazu, a danas ćemo i preostale maske. Svaki ulaz dobit će onoliko maski koliko je u njemu članova kućanstva“, govori nam Kolak te dodaje kako su se članovi Nadzornog vijeća sami organizirali u ovoj inicijativi.

Nedostaje im još alkohola!

Jedina stvar koja im nedostaje je alkohol, kako bi na ulazu u zgradu mogli staviti špricu za ruke. „Nažalost, nabava alkohola je vrlo teka. Da ga imamo već bi bio na vratima, pa molimo sve koji znaju kako neka nam jave gdje i kako da nabavimo alkohol“, dodaje Kolak. Kolak apelira na stanare da se pridržavaju svih mjera prevencije i propisa, posebice jer u samoj zgradi ima i ukućana koji su u samoizolaciji, a kako bi spriječili potencijalno širenje virusa. „Ako želimo kao susjedi pomoći moramo znati kome i kako pomoći, ali ako je član domaćinstva potencijalni nositelj virusa on ne može šetati gdje i kako hoće jer i druge dovodi u opasnost. Budimo odgovorni“, poziva.

Landeka (GSG): Zgrade u našoj ingerenciji pojačano dezinficiramo

Stanari u Zvonimirovoj dobar su primjer međususjedske solidarnosti i pomoći te su se, prema naputcima Stožera sami organizirali. Upravitelji zgrada nisu odgovorni, ali su tu kako bi pomogli u organizaciji, rekao nam je pak direktor Gradskog stambenog gospodarstva Velike Gorice (GSG) Tomislav Landeka koje u svojoj ingerenciji ima velik broj zgrada na području grada. Landeka je i danas u obraćanju iz Stožera civilne zaštite poručio kako GSG poduzima sve potrebne mjere u skladu s preporukama i prati sve smjernice na području prevencije i epidemiološke situacije. „GSG je osigurao pojačano dodatno čišćenje frekventnijih mjesta u samim zgradama, na ulazima, čistimo pojačano kvake, liftove, rukohvate, dezinficiraju se poštanski sandučići“, govori Landeka te dodaje da ako postoji potreba u zgradi za dodatnim dezinficijensima da se predstavnici suvlasnika mogu javiti u GSG.

Poruka ide i svim stanarima da i osobno paze na higijenu i čistoću domova, kvaka na vratima i ulazima u stambene prostore, a da se dizala koriste u što manjoj mjeri.


Objava DOBAR PRIMJER! Evo kako su se stanari u Zvonimirovoj sami organizirali i snašli! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.