Prijava

Vaša prijava

NA JEDNOM MJESTU Veterinari savjetuju kako postupati sa životinjama te sve što trebate znati o brizi za vaše ljubimce

[]

S obzirom na izbijanje svjetske pandemije uzrokovane corona virusom zamolili smo Veterinarsku stanicu Velika Gorica i njene djelatnike da nam daju upute kako postupati s kućnim ljubimcima, ali i divljim životinjama, pticama, psima koji ovih dana lutaju po gradu i svim drugim životinjskim bićima. U nastavku donosimo korisne upute i savjete ne samo za vlasnike i skrbnike životinja već sve one koji se sa životinjama susreću, a zanima ih mogu li one, s obzirom na pojavu virusa, predstavljati opasnost, prijetnju ili potencijalnu zarazu.

Iz Veterinarske stanice, na početku, podsjećaju vlasnike kućnih ljubimaca i domaćih životinja da se pridržavaju svih uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite te da svoje svakodnevne aktivnosti prilagode novonastalim uvjetima.

PSI Ne dajte im da vani piju vodu i ne čistite ih dezinficijensima

Za vlasnike kućnih ljubimaca, prvenstveno pasa da se tijekom uobičajenih šetnji drže upute o izbjegavanju nepotrebnih kontakata i shodno tome da se ne druže s drugim vlasnicima. Za vrijeme trajanja trenutnih mjera šetnje neka budu kraće uz izbjegavanje kontakta s ljudima i drugim životinjama. Pas mora biti na vodilici prilikom cijelog trajanja šetnje te pod stalnim nadzorom. Važno je da vlasnici pasa redovito i bez odgađanja skupljaju izmet za svojim psima u za to prikladne vrećice koje potom dobro zatvore te odlože u za to predviđena mjesta.


Važno je da vlasnici pasa redovito i bez odgađanja skupljaju izmet za svojim psima

Posebnu pozornost treba obratiti da psi za vrijeme šetnje ne uzimaju nikakvu hranu te da vani ne piju vodu. Po povratku iz šetnje psima je dovoljno šape oprati običnom mlakom vodom uz primjenu sapuna ili šampona za pse. Nakon pranja šape treba obrisati i dobro osušiti. Ne preporučuje se upotreba dezinficijensa ili sredstava za čišćenje. To nije potrebno a može uzrokovati opasne promjene na koži i upale.

Najvažnije je da brinete o sigurnosti i dobrobiti svojih ljubimaca

Svaki pas u šetnji mora biti na podvodniku

Što se tiče kućnih ljubimaca, posebno pasa, na području grada Velike Gorice uspostavljena je služba za zbrinjavanje napuštenih pasa i pasa bez vlasnika. Grad Velika Gorica posjeduje azil za napuštene pse koji se nalazi u Jagodnom. Molimo građane ako naiđu na ozlijeđenog kućnog ljubimca da se bez odgode obrate na broj 095 4000 567 no s obzirom na veličinu grada uz prigradska naselja kao i brojnu populaciju pasa i mačaka ako djelatnici azila nisu u mogućnosti a potrebno je životinju hitno dovesti molimo građane da sami dovezu ozlijeđenog ljubimca u najbližu veterinarsku ambulantu. Na području grada Velika Gorica postoji i aktivno djeluje niz udruga za pomoć životinjama, ako sami nisu u mogućnosti a ne postoji alternativno rješenje mogu probati kontaktirati i neku od udruga za pomoć u situacijama koje zahtijevaju hitnu pomoć. Kod traume kao najčešćeg uzroka ozljede svaka minuta može biti važna i presudna.

Ako sretnete napuštenog ili ozlijeđenog psa
dovedite ga u najbližu veterinarsku ambulantu

S obzirom na upute Nacionalnog stožera civilne zaštite o izbjegavanju kontakata te ne napuštanju svojih domova bez opravdanog razloga apeliramo na građane da ni u kojem slučaju ne puštaju svoje ljubimce prvenstveno pse da sami bez nadzora odlaze u šetnju. Svaki pas u šetnji mora biti na povodniku, lajni te pod nadzorom vlasnika ili osobe kojoj je povjeren takav zadatak.

DOMAĆE ŽIVOTINJE Ne napuštati seoska domaćinstva

Kod domaćih životinja važno je da ne napuštaju seoska domaćinstva i poljoprivredna gospodarstva za vrijeme pandemije kao i da ne dolaze u kontakt s drugim životinjama i ljudima.

S obzirom na godišnje doba u kojem se priroda budi pa tako i mnoge divlje životinje podižu mladunce apeliramo na građane da ih ne uznemiravaju te da izbjegavaju kontakt s njima. Bilo da se radi o mladuncima divljeg zeca, srne ili fazanima jednom kad ih na silu maknemo iz njihovog prirodnog staništa napravili smo veliku štetu, a najvjerojatnije ih i osudili  na smrt.

GOLUBOVI, PTICE Približavanje ljudima ne treba vas brinuti

Budući da prema uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite većina građana ostaje u svojim domovima možemo vidjeti sve više divljih životinja kako se približavaju mjestima gdje inače nisu a gdje žive ljudi. To nas ne treba čuditi niti brinuti, ako se radi o bezopasnim ptičicama poput vrabaca, golubova, fazana i grlica najbolje ih je pustiti na miru. Životinje su često pametnije nego što mislimo te će se uklopiti u novonastale uvjete, važno je da ih ne diramo kako bi zaštitili sebe ali i njih. Ako naiđete na ozlijeđenu divlju životinju ili divlju životinju od koje vam prijeti opasnost potrebno je obavijestiti nadležno lovačko društvo. Članovi takvog društva dužni su i osposobljeni pobrinuti se za takvu životinju, pomoći joj te je ako je potrebno prevesti do pružanja veterinarske pomoći i na kraju vratiti u prirodno stanište ako je to moguće.

CIJEPLJENJE Važno kako bi prevenirali pojavu virusa

Izbijanje korona virusne bolesti COVID – 19 voljeli bismo još jednom ukazati na važnost cijepljenja kao prevencije u sprječavanju i širenju zaraznih bolesti. Cijepljenjem odnosno procjepljivanjem populacije u kojoj virus živi smanjujemo mu virulenciju odnosno patogenost a to je jedan od najvažnijih čimbenika zbog kojih je neki virus opasan. Pravovremenim i redovitim cijepljenjem mnoge zarazne bolesti smo iskorijenili, suzbili a mnoge se pojavljuju s blagim simptomima i mnogo manjom smrtnosti.

Prema naputku Ministarstva Poljoprivrede vezanom uz godišnju obvezu cijepljenja pasa na snazi je obustava obveznog cijepljenja protiv bjesnoće jednom godišnje koja traje do 19.4.2020.

Dakle do 19.4. 2020 vlasnici pasa ne podliježu obveznom cijepljenju protiv bjesnoće upravo kako bi se smanjio broj pasa koji dolaze u veterinarske ambulante a samim time i ograničilo kretanje ljudi.

KOD VETERINARA Upute kako zaštite sebe i svog ljubimca

Važno je znati da sve dok traju mjere koje je donio Nacionalni stožer i veterinarska služba radi pod posebnim uvjetima te bi posjete veterinaru ako nisu nužni trebalo odgoditi. Ako odlazak u veterinarsku ambulantu ipak nije moguće odgoditi molimo vas da se prilikom dolaska veterinaru pridržavate uvjeta i načina na koji se primaju i obrađuju pacijenti za vrijeme trajanja pandemije. Najbolje bi bilo da psa dovede vlasnik sam, bez drugih članova obitelji, da prilikom posjete veterinaru izbjegava kontakt s drugim vlasnicima pasa i životinjama kao i da ljubimac bude čitavo vrijeme pod nadzorom i kontrolom vlasnika. Ako vlasnik nije u mogućnosti dovesti ljubimca bilo bi dobro na osoba koja to čini bude upoznata sa svim informacijama vezanim uz stanje psa. Anamnestički podaci odnosno odgovori na pitanja koja vam postavlja veterinar su često od iznimne važnosti za pravovremeno i točno postavljanje dijagnoze kao i određivanje terapije. Bez obzira na trenutnu situaciju ako postoji hitno stanje odnosno ugrožen je život vašem ljubimcu potrebno je bez odgode i što prije potražiti veterinarsku pomoć.

Kako bi građanima olakšali prepoznavanje takvih stanja navodimo neke od simptoma koji se javljaju poput; krvarenja, izrazito ubrzano ili teško disanje, učestalo i obilno povraćanje ili proljev. Gubitak svijesti, jako slinjenje, nekontrolirane kretnje, nadimanje te problemi prilikom poroda.

Za hitne slučajeve djelatnici Veterinarske Stanice Velika Gorica dostupni su vam 24 h. Dnevno na broj telefona 01/ 6221 263.

KORONA KOD PASA I MAČAKA Je li ista kao i kod čovjeka?

Riječ je o virusu iz skupine Corona virusa u koju ubrajamo i uzročnike virusnih infekcija kod kućnih ljubimaca pasa i mačaka. Kod mačaka mačji korona virus (serotip I i II) uzrokuje veterinarima odavno poznatu i iznimno proširenu bolest “zarazni peritonitis mačaka” FIP, dok kod pasa virus iz iste skupine korona virusa, CCOV uzrokuje virusnu infekciju probavnog sustava.

Važno je znati da su oba tipa virusa usko specifična za vrstu te ne predstavljaju opasnost za ljude. Jednako tako aktualna svjetska pandemija uzrokovana s COVID-19 nije opasna za kućne ljubimce te oni ne obolijevaju od te bolesti.

Na kraju voljeli bismo vas podsjetiti da bez obzira koliko su nam neke životinje manje ili više drage u ovom vrtlogu života u kojem se nalazimo svi smo povezani, jednako važni i potrebni. Od najmanjih kukaca i ptica pa sve do gorostasnih jelena i divljih zvijeri poput lisica i vukova moramo svi dati najbolje od sebe te paziti jedni na druge kako bismo očuvali prirodu i bioraznolikost života.

Tekst i foto: Veterinarska stanica Velika Gorica

Objava NA JEDNOM MJESTU Veterinari savjetuju kako postupati sa životinjama te sve što trebate znati o brizi za vaše ljubimce pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.