Prijava

Vaša prijava

NOVO! Paket mjera gospodarske i socijalne pomoći, evo koji su kriteriji

[]

Novi paket mjera koji će uskoro stići i na glasovanje gradskim vijećnicima predstavili su gradonačelnik Dražen Barišić i zamjenik mu Krešimir Ačkar u sklopu redovnog obraćanja građanima iz Stožera, točno u podne.

Riječ je o mjerama za pomoć poduzetnicima i gospodarstvenicima, kao i socijalnim mjerama, i to prema nekoliko kriterija. Bilo da se radi o mikropoduzetnicima (kojih je najviše, oko 90 posto u našem gradu), malim poduzetnicima (kojih je oko 8 posto) ili pak velikim poduzetnicima (kojih je oko 1 posto) svatko tko zadovolji kriterije, dobit će između tri i 15 tisuća kuna, u što su uključene u državne mjere.

Gradske mjere pomoći usmjerene su najugroženijima, odnosno onima koji su zbog krize uzrokovane koronavirusom morali zatvoriti poslovanje ili su im djelatnosti svedene na minimum. Grad će sve prijavljene posebno bodovati i to prema nekoliko kriterija:

PRVI KRITERIJ – PAD PRIHODA

Ako poduzetnik ima pad prihoda između nula i 25 posto, to će mu donijeti nula bodova, odnosno na ovom kriteriju neće dobiti uopće bodove. A ostali izgledaju ovako:

0 do 25 % – nula bodova
26- 50 % – deset bodova
51-75% – 20 bodova
76-96% – 30 bodova
Oni koji su u potpunosti zatvorili djelatnosti – 40 bodova

DRUGI KRITERIJ- BROJ ZAPOSLENIH I OTPUŠTENIH RADNIKA

Poduzeća koja nisu otpuštala radnike dobivaju 30 bodova, svi ostali u ovom kriteriju nemaju pravo na bodove.

Prema broju zaposlenih u poduzeću mogu ostvariti sljedeće bodove:
Od 1 do 5 zaposlenih 10 bodova
Od 5 do 10 zaposlenih 20 bodova
10 i više zaposlenih- 30 bodova

Osim toga, grad oprašta zakup javnih površina i poslovnih prostora, a VG Čistoća već je umanjila račune za ožujak, tj. nema naplate odvoza poduzetnicima za travanj te sve do završetka ove situacije i poduzetnih mjera. Spomenimo i kako je već ranije donesena mjera oslobođenja plaćanja komunalne naknade, kao i dječjih vrtića u vrijeme pandemije.

SOCIJALNE MJERE

Pravo na socijalnu pomoć, odnosno stipendiju od 1000 kuna po djetetu dobit će oni roditelji koji su u vrijeme korona krize ostali bez posla (uvjet je da su oba roditelja, isključivo uslijed krize, dobili otkaze). Druga varijanta je da je jedan roditelj ostao bez posla, a drugi ima primanja manja od 5000 kuna. U tom slučaju također će im po djetetu biti isplaćeno 1000 kuna. I dalje ostaje mjera za obitelji slabijeg socijalnog statusa koji dobivaju između 1000 i 3000 kuna po djetetu.

„Vrijednost ovih mjera iz gradskog proračuna bit će veća od 10 milijuna kuna, a Grad je spreman svoje fondove povećati, baš kao i socijalne mjere, a priprema se i rebalans proračuna za svibanj“, najavio je gradonačelnik, Dražen Barišić.

Osim toga, ove će mjere uskoro biti predstavljene na gradskom vijeću te se očekuje njihovo skoro donošenje, a Barišić najavljuje i racionalizaciju poslovanja te korekcije plaća, baš kao i nove pregovore sa sindikatima, što će uslijediti nakon pregovora na državnoj razini.

Odrekli se 50 posto plaće

Kako bi pomogli u djelatnosti Crvenog križa gradonačelnik Dražen Barišić, sa zamjenicima, zatim predsjednik Gradskog vijeća, vijećnici ali i predsjednici Uprava gradskih poduzeća odreći će se 50 posto svoje plaće te će taj iznos uplatiti za pomoć potrebitima.

„Moramo biti odgovorni kako bi što prije pobijedili i izašli iz ove situacije sa što manje zdravstvenih i gospodarskih žrtava“; ističe Barišić koji je na kraju današnjeg obraćanja zaželio svima sretan, miran i blagoslovljen Uskrs.

Objava NOVO! Paket mjera gospodarske i socijalne pomoći, evo koji su kriteriji pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.