Prijava

Vaša prijava

PRAZNIK RADA Ne rade trgovine, nema ni tradicionlanog graha, sindikati spremaju virtualni prosvjed

[]

Prvomajske proslave u većini će Hrvatske proći unutar četiri zida, u vlastitim domovima. Ako ste i planirali danas okrenuti roštilj na otvorenom u tome vas je vjerojatno spriječila kiša, tako da vam ostaje dobar stari grah, na koji god način odabrali.

Zbog zabrane okupljanja ove godine nema tradicionalne proslave Međunarodnog praznika rada u Kurilovcu na koju su na ručak obavezno nahrlili brojni građani, a kako bi se uz tanjur graha i dobru glazbu malo zabavili i podružili.

Danas ne rade ni trgovine. Iznimno je na Praznik rada dopušten rad kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) danas organizira e-prosvjed pod nazivom “Radnicima hvala – ali prvo prava!” putem internetske platforme Zoom kao odgovor na najave o izmjenama Zakona o radu.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede u Chicagu 1. svibnja 1886. godine u kojima je oko 40.000 radnika tražilo 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. U sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero ih je osuđeno na smrt.

Objava PRAZNIK RADA Ne rade trgovine, nema ni tradicionlanog graha, sindikati spremaju virtualni prosvjed pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.