Prijava

Vaša prijava

GLAS pozvao Gradsko vijeće da revidira djelove Odluke o prikupljanju otpada

[]

Vijećnik GLAS-a Pero Josipović poslao je ovih dana otvoreno pismo predsjedniku Gradskog vijeća Nevenu Karasu u kojem ga traži da pokrene izmjenu Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice.

“Odluka Gradskog vijeća Velike Gorice sadrži niz spornih članaka zbog čega pozivamo na poticanje donošenja nove Odluke koja bi bila sukladna zakonu”, pozvao je Josipović u pismu s kojim prilaže i mišljenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Pismo je upućeno predsjedniku Gradskog vijeća, Nevenu Karasu

Sporna im je odluka Gradskog vijeća o obaveznoj veličini spremnika

“U Odluci Gradskoj vijeća propisuje se veličina spremnika dok jasno u svom mišljenju Ministarstvo kaže kako jedinice nisu ovlaštene Odlukom propisivati obvezu korisnika da koristi spremnik određenog minimalnog volumena. To u praksi znači da svako kućanstvo plaća onaj spremnik koji mu je predmetnom Odlukom određen, a za koji možda realno nema potrebe i da može odlučio bi se za manji spremnik kojeg bi ujedno i manje plaćao”, ističu u Glasu.

Pogodno za dvlja odlagališta

Osim toga, smatraju i da određene osluke pogoduju stvaranju divljih odlagališta, te traže niže cijene odlaganja otpada za gospodarske subjekte.

“U članku 11. Odluke definira se količina koju građani Velike Gorice mogu bez naknade odlagati u reciklažno dvorište iako Zakon ne definira količine koje se mogu predavati bez naknade. Taj članak direktno pogoduje stvaranju divljih odlagališta za koje znamo da su veliki problem u Velikoj Gorici i gdje grad ulaže znatna financijska sredstva u sanaciju istih. Ukoliko se građanima dozvoli odlaganje otpada u reciklažna dvorišta bez ograničenja smanjit će se i broj divljih odlagališta”, stoji, među ostalim, u pismu.

Objava GLAS pozvao Gradsko vijeće da revidira djelove Odluke o prikupljanju otpada pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.