Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Kyung-Sook Shin: Molim te, pazi na mamu

[]

Kyung-sook Shin korejska je autorica rođena 1963. u Južnoj Koreji. Njen roman Molim te, pazi na mamu stigao je ove godine i na naše police, u izdanju izdavačke kuće Hena com, vrlo privlačne naslovnice, u prijevodu Mirne Čubranić.

Osim što je to autoričino najuspješnije djelo, napisano još 2009., ovaj roman donio joj je i nagradu koju nijedna žena i nijedna Korejka nije dotad osvojila, stoga je tim priznanjem zasigurno postala jedna od najvažnijih korejskih autorica uopće.

Protagonistica romana, So-nyo, žena u šezdesetim godinama, odana majka, požrtvovna žena, dobra susjeda, nestala je na peronu podzemne željeznice pri dolasku sa svojim suprugom u grad kako bi posjetili svoju već odraslu djecu. U jednom trenutku njen ju je suprug držao za ruku, a sekundu kasnije su se odvojili u gužvi i ona se nije uspjela ukrcati na vlak. Kad se vratio na peron nje više tamo nije bilo. I više ništa nije bilo isto. Njihova djeca u danima poslije nestanka, još uvijek u nevjerici pokušavaju napraviti letke o nestaloj osobi ne bi li tako pokušali pronaći majku, ali pri sastavljanju letka nailaze na probleme. Suočavaju se sa šokantnom spoznajom koliko malo su zapravo poznavali svoju majku, a činjenicu da uopće nemaju njezinih novijih slika osjete kao veliki šamar nakon kojega će se zamisliti. Pitanje koje se postavlja i njima i čitateljima glasi: tko je njihova majka uopće bila?

Čitava radnja romana se sastoji od sjećanja na lijepe, ali i teške životne trenutke u životu samozatajne, tihe i ponizne korejske žene koja je uvijek na prvo mjesto stavljala svoju obitelj, prvenstveno djecu. Kroz četiri priče iz četiri različite perspektive, kćeri, sina, muža i same So-nyo uronit ćemo u intimu jedne korejske obitelji, a oni će kroz svoja sjećanja i priče upoznati svoju majku i suprugu. Djeca ju promatraju kroz prizmu majke, zaštitnice i životne učiteljice, a suprug kroz prizmu supruge, životne suputnice i njegove desne ruke. Soon-yo nije znala čitati, ali je odlučno školovala svoju djecu. Svi su uspješno diplomirali i zaposlili se. Sa svakom novom stepenicom u svom životu imali su sve manje vremena za svoju staru majku koja je sve više postajala nevidljiva, sve dok jednog dana nije doslovno i fizički nestala.

Ovaj roman se ne bavi samo univerzalnim temama poput ljubavi, obitelji i odgoja. On govori i o rodnoj ravnopravnosti, tradicijskim vrijednostima i milosrđu, o bogatoj korejskoj kulturi, s gotovo nepodnošljivom iskrenošću. Također je i poziv na vlastitu introspekciju. Umjereni ton čini ovo djelo lako čitljivim, ali radnja i tema romana svakako bude naše emocije i potiču nas na razmišljanje o vlastitim odnosima s obitelji.

Pripremila: Marija Cvetnić Hubak

Objava KNJIGA TJEDNA Kyung-Sook Shin: Molim te, pazi na mamu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.