Prijava

Vaša prijava

FOTO Knjiga ‘Povijest Plemenite opčine turopoljske’ službeno predstavljena. Pokazuje povijest i borbu Turopoljaca

[]

U Gradu Lukavcu se održala promocija do sad neobjavljene knjige Ivana Rožića ‘Povijest Plemenite opčine turopoljske’. Knjiga govori o Turopoljcima te o njihovom životu i borbi.

“Ova knjiga sistematski i kronološki obrađuje povijest POT-a od dolaska Hrvata u ova područja, od kad je to bila župa Turovo polje pa sve do ukinuća 1947. godine i o pokušajima obnove koja je bila oko 1990. godine. Ovo je pokušaj prikaza temeljite povijesti, no u skraćenom obliku.”, govori nam Rožić.

Knjiga ima više od 300 stranica i podijeljena je na tri dijela – povijest Turopolja, povijesne teme i događaji koji su vrlo značajni za povijest Turopolja te analiza knjige Nade Klaić Medvedgrad i njegovi gospodari.

“U trećem dijelu je polemični članak o tome kako su prikazivali povijest i kakva je ona zapravo bila. Za svaki podatak u knjizi sam pružio originalne dokaze, zapise iz tog doba ili mišljenje drugih relevatnih povjesničara o tom razdoblju i povijesti. Zbog toga mislim da je vrlo pouzdana.”

Plemenita opčina turopoljska utemeljena je 1927. godine, kada je donesen i statut. “Pisanje knjige se nije radilo od jednom, ali u pojedinim razdobljima je znalo biti i po osam sati dnevno. Nadam se da će mnogim čitateljima ova knjiga otvoriti oči što se tiče povijesti Turopolja, pogotovo u doba Mađarona kad su Turopoljci pokazali mnogo više ljubavi prema domovini nego Iliri koji se u današnjoj povijesti pokazuju kao branitelji hrvatstva.”, zaključio je Rožić.

Objava FOTO Knjiga ‘Povijest Plemenite opčine turopoljske’ službeno predstavljena. Pokazuje povijest i borbu Turopoljaca pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike