Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Roald Dahl: Matilda

[]

Danas vam predstavljamo jedan od klasika dječje književnosti – priču Roalda Dahla o djevojčici Matildi.

Matilda je neobična, vrlo inteligentna djevojčica koja je s godinu i pol već besprijekorno govorila, s tri je naučila čitati, a do šeste godine pročitala gotovo sve knjige iz knjižnice. Živi s roditeljima koji su nezainteresirani za nju (zaboravili su je na vrijeme upisati i u školu), mama vrijeme krati gledajući tv, a tata je umišljeni preprodavač rabljenih automobila. Potporu nema niti u bratu koji polako ide tatinim stopama sitnog kriminalca. Da tu Matildinim nevoljama ne bude kraj, pobrinula se ravnateljica Grozdobradić, bivša prvakinja u bacanju čekića, koja terorizira cijelu školu.

Ali, u Matildinom životu ipak nije sve tako crno zahvaljujući učiteljici Slatkić u kojoj ova djevojčica pronalazi razumijevanje i srodnu dušu.
Roald Dahl rodio se 1916. godine u Walesu te je jedan od najuspješnijih i najpoznatijih svjetskih pisaca za djecu. Ime je dobio po Roaldu Amundseneu, Norvežaninu koji je prvi stigao na Južni pol. Za razliku od većine drugih knjiga namijenjenih mladoj publici, Dahlova su djela imala mračno komičnu prirodu, često uključujući jezivo nasilje i smrt. Njegovi su zlikovci često bili zlobni odrasli ljudi koji su ucjenjivali djecu.

Iza Roalda Dahla i njegovih knjiga ostali su mnogi nadahnjujući citati: ‘I iznad svega, blještavim očima promatrajte cijeli svijet oko sebe, jer su najveće tajne uvijek skrivene na najnevjerovatnijim mjestima. Oni koji ne vjeruju u magiju, nikada je neće pronaći. ‘ – Billy i The Minpins . ‘Pa, možda je tako počelo. Kao san, ali nije li sve? Te zgrade. Ova svjetla. Cijeli ovaj grad. Netko je prvo morao sanjati o tome. A možda sam to i učinio. Sanjao sam o dolasku ovamo, ali tada sam to učinio. ‘ – James i divova breskva. Roald Dahl za mnoge je bio i ostao svjetski pripovjedač broj 1. za djecu.

Matilda je prekrasan klasik dječje književnosti, obavezna literatura svih pedagoških fakulteta. Između ostalog govori i o važnosti čitanja i učenja, prijateljstva i ljubavi, kao i prihvaćanju sebe i drugih. Knjiga pokazuje svojim malim čitateljima da uz pomoć ljubavi, ljubaznosti i pameti mogu pobijediti svaku nevolju, glupost i bezobraznost.

Nakon što pročitate knjigu, predlažemo vam da pogledate i istoimeni film nastao 1996. godine u kojem naslovnu ulogu igra tada devetogodišnja Mara Wilson.

Pripremila: Morana Peranić

Objava KNJIGA TJEDNA Roald Dahl: Matilda pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike