Prijava

Vaša prijava

Besplatna projekcija: Pogledajte film o životu Diega Maradone

[]

U sklopu Goričkih večeri danas su na rasporedu dva filma u kino dvorani Gorica. Revija dokumentarnog filma nudi filmove Okus cementa i Diego Maradona u 18:30 i 20:30 sati. Evo o čemu se rade.

Okus cementa, 18:30

Film je izniman esej o izbjeglicama koje žive u ratom razorenom svijetu bez mogućnosti povratka kućama. Dok sirijski građevinski radnici u Beirutu grade neboder, njihove kuće stradavaju u bombardiranju. Oružani sukob u Libanonu je završio, ali onaj u Siriji još traje. Radnike uvečer zaključavaju na gradilištu odakle ne smiju izaći nakon 19 sati. Libanonska vlada uvela je policijski sat za izbjeglice. Tim sirijskim radnicima jedini je kontakt s vanjskim svijetom rupa kroz koju ujutro izađu kako bi počeli novi radni dan. Odsječeni od domovine, uvečer se okupljaju oko malog televizora kako bi saznali novosti iz Sirije. U strahu i sa strepnjom podnose uskraćivanje najosnovnijih ljudskih i radničkih prava nadajući se drugačijem životu.

Diego Maradona, 20:30

Dana 5. srpnja 1984. godine, Diego Maradona stigao je u Napulj za tada rekordni iznos i u sljedećih sedam godina otvorio se pakao. Najslavniji nogometni genij svih vremena i najdisfunkcionalniji grad u Europi bili su savršeni jedno za drugo. Maradona je bio blagoslovljen na terenu, ali proklet izvan njega; ovaj karizmatični Argentinac vrlo je brzo odveo Napoli do njihovog prvog naslova prvaka. Snovi su bili ispunjeni. Ali postojala je i cijena… Diegu je bilo dopušteno da radi sve, dok god je na terenu izvodio čuda, ali kada je magije nestalo on je postao zatočenikom grada. Treći film iza Oscarom i BAFTA-om nagrađene ekipe koja nam je donijela filmove „Senna“ i „Amy“, ovaj film sačinjen je od preko pet stotina sati nikad prije viđenih snimaka iz Maradonine osobne arhive, a kojeg je u cijelosti podržao i sam igrač.

Objava Besplatna projekcija: Pogledajte film o životu Diega Maradone pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.