Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Stacey Hallys: Familijari

[]

Roman predivne naslovnice i pomalo mističnog naslova Familijari ovog je proljeća stigao na naše književne police. Autorica je mlada Stacey Halls, rođena 1989. u Lanchashireu u Engleskoj. Studirala je novinarstvo i radila je u kući Bookseller kao medijska urednica i pisala za poznate britanske periodike poput Guardiana, The Independent, The Sun, Stylist i Fabulos. Osim Familijara, napisala je i roman The Foundling koji još nažalost nije preveden na hrvatski.

Smještena u sedamnaesto stoljeće, točnije u 1612. godinu, na sjeverozapadu Engleske, Familijari nije samo mračna priča o lovu na vještice. Ona je i svojevrsno ogledalo običaja, načina ponašanja i ljestvice vrijednosti u vremenima kada su žene bile u životnoj opasnosti samo zato što su žene.

U središtu ove mistične priče gotičkog prizvuka je sedamnaestogodišnja Fleetwood Shuttleworth, gospodarica Gawthrope Halla. Fleetwood je trudna već četvrti put. Nažalost, niti jednu trudnoću dosad nije uspjela iznijeti do kraja, a njezin suprug Richard u strahu je da će ostati bez željno iščekivanog nasljednika. I kada Fleetwood četvrti put zatrudni, slučajno doznaje kako bi to mogao biti i posljednji put jer otkriva pismo u kojem liječnik piše Richardu kako ona neće preživjeti porođaj. Da nije bilo tog pisma, Fleetwood možda nikad ne bi upoznala siromašnu i tajanstvenu mladu primalju Alice Gray. Iako se čini kako nitko nije čuo za Alice, Fleetwood postaje uvjerena kako će joj jedino ona pomoći da rodi zdravo dijete i sačuva vlastiti život. Alice pristaje pomoći Fleetwoood, kako s porodom, tako i s cijelom trudnoćom. Alice se, naime, razumije u trave i razne pripravke, stoga pomaže Fleetwood svojim iskustvom, ali i samim prisustvom. I baš kad njihov odnos počne jačati i Fleetwood postaje sve uvjerenija kako će ovoga puta postati majka, Alice Gray optuže da je vještica. Dok jačaju međusobna optuživanja i zloglasna suđenja vješticama diljem Engleske, Fleetwood riskira sve da pomogne Alice. Zna da su optužbe lažne i nastoji na sve moguće načine pomoći svojoj prijateljici i primalji.

Autorica je inspiraciju za ovaj roman crpila iz istinitih događaja; Pendle Hill inače je poznat po suđenju vješticama koje se zbilo 1612. godine. Dvanaest osoba koje su živjele u tom području optuženo je za ubojstvo desetero ljudi – vještičarenjem. Od njih dvanaest, devet žena i dva muškarca proglašeni su krivima i osuđeni na smrtnu kaznu vješanjem, dok je jedna žena proglašena nevinom. Upravo taj povijesni događaj dao je poticaj Stacey Halls da napiše ovu predivnu, a opet tragičnu priču. Čak su i likovi koje je Stacey stvorila postojali, uključujući i dvije snažne žene oko kojih se vrti glavnina priče – Fleetwood Shuttleworth i Alice Gray. Portretirajući njih dvije, autorica je zapravo oslikala način života pripadnica visokog društva tog doba koje uživaju u bogatstvu, časti i ugledu, ali i život niže klase koja je prisiljena stalno putovati tražeći posao kako bi si priuštili obrok i biti u strahu za vlastitu egzistenciju. No, iako pripadaju različitim društvenim krugovima, mlade Fleetwood i Alice ostvaruju snažno prijateljstvo u vremenu u kojem dominiraju muškarci, dok su žene tretirane kao inferiorne. Jedna drugoj postaju čvrst i jedini oslonac u turbulentnim vremenima u kojima žena nije mogla svakome vjerovati, pa čak ni najbližima.

Vjerodostojna i slojevita karakterizacija likova, magični opisi krajolika sjeverozapadne Engleske, napeta radnja i adekvatan povijesni okvir samo se neke od karakteristika ove knjige zbog kojih ćete ju zasigurno uvrstiti u svoje must read štivo.

Pripremila: Marija Cvetnić Hubak

Objava KNJIGA TJEDNA Stacey Hallys: Familijari pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.