Prijava

Vaša prijava

IZBORI Ove godine potrebno pridržavanje mjera, evo i kojih

['izbori 2020', 'parlamentarni izbori']

Danas, u nedjelju, 5. srpnja, u 7 sati ujutro otvorila su se birališta, a zatvaraju se u 19 sati. U tijeku su parlamentarni izbori za 10. saziv Hrvatskog sabora.

U inozemstvu se glasuje drugi dan, a i tamo se biračka mjesta otvaraju u 7 sati po lokalnom vremenu. Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Ovogodišnji izbori prolaze uz drugačije mjere usred epidemije koronavirusa. Birači tako na kod ulaska na biračko mjesto trebaju dezinficirati ruke, preporučuje se nošenje maski, ali i kemijske olovke kojom će glasati. Ako nosite masku, trebat ćete je samo kratko skinuti kod provjere identiteta.

U prostorije za glasovanje se ulazi jedan po jedan, poštuju razmak od metra i pol koji drže i dok čekaju ulazak na biračko mjesto. Zbog epidemiloških mjera na pojedinim se biračkim mjestima stvaraju redovi.

Važno je naglasiti da se može glasati ne samo za listu, već i za kandidata, odnosno zbrajaju se takozvani preferencijalni glasovi. To zapravo znači da nije presudan redoslijed kandidata na listi i u Sabor se može čak i s posljednjeg mjesta.

Objava IZBORI Ove godine potrebno pridržavanje mjera, evo i kojih pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.