Prijava

Vaša prijava

Udruga JČTM: “Ne odustajemo, želimo vratiti jezero Čiče Goričanima”

['jezero Čiče', 'promocija udruge', 'udruga jezero čiče turopoljsko more']

Danas se u toplim prijepodnevnim satima održala promocija Udruge Jezero Čiče – Turopoljsko more. Cilj promocije bio je ukazati na važnost revitalizacije i uređenja jezera Čiče i okolnog prostora.

Partneri te podrška na projektu uređenja jezera čiče su Grad Velika Gorica, Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke Županije, Ured Europske komisije u Zagrebu, Američka ambasada u Zagrebu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Ministarstvo gospodarstva, WWF Adria te Udruga Zelena akcija.

Na promociji su gosti i članovi napomenuli kako je Turopolje bogato vodom, a jezero Čiče samo je dio vodnog ekosustava Turopolja. Većina vodotokova je presušila, a većina jezera je u lošem stanju, zaboravljena i prepuštena stihiji. Glavni razlog okupljanja je bio približiti svima da je vodni ekosustav Turopolja u cjelini ogroman potencijal koji treba zaštiti, staviti pod nadzor održivog razvoja, vratiti građanima i sačuvati za generacije koje dolaze.

Brojni stručnjaci i široka podrška

Okupljenima su se obratili brojni stručnjaci i osobe koje podržavaju rad udruge. Među njima bili su dobro poznat velikogorički kroničar Aleksandar Saša Božić koji je rekao par riječi o povijesti Jezera Čiče, doktor Zoran Pišl s Instituta za istraživanje i razvoj održivih eko sustava, predstavnik Zagrebačke županije, dožupan Hrvoje Frankić, Nikola Šimac, predsjednik Mjesnog odbora Novo Čiče, Irma Popović Dujmović iz WWF Adria koja je zadužena za problematiku voda, Marko Košak u ime Udruge Zelena akcija, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, gradonačelnik Dražen Barišić te predsjednik Udruge Jezero Čiče Turpopoljsko more Alan Šembera.

Udruga Jezero Čiče Turopoljsko more okupila je brojne stručnjake i ljude iz javnog života, od kojih su mnogi danas ovdje s nama. Osnivači udruge te članovi stručnog savjeta su ing. Goranka Radović, doktor Zoran Pišl i ing. Milan Vuković, a članovi Upravnog odbora udruge su ing. Željka Kajfeš, Vera Šimić Jajčinović, Lidija Šantek, ing. Mate Vujević, doktor Josip Sertić, doktor Ivan Bekavac, ing. Hrvoje Senegović, ing. Ivan Marijanović te Alan Šembera.

Udruga Jezero Čiče Turopoljsko more kao strateški cilj ima revitalizaciju i uređenje jezera Čiče i okolnog prostora prema važećem Urbanističkom planu uređenja Športsko rekreacijskog centra jezera Novo Čiče.

Osim toga tu su i ostali važni ciljevi koje žele ostvariti, a za koje trebaju i vas. Ti ciljevi su:

  • zaštita voda Turopolja kao jednog od najvećih strateških bogatstava našeg kraja,
    • promicanje zaštite okoliša i održivog razvoja,
    • poticanje aktivnog građanstva, demokratske političke kulture, razvoj lokalne zajednice,
    • promicanje zdravog života i bavljenja sportom, posebno djece i mladih, ali i svekolikog stanovništva, uz naglasak na stariju populaciju.

Problem šljunčarenja vidi i Europska komisija

Problem šljunčarenja je veliki problem Hrvatske, na što je Listopadskim paketom iz 2019. godine Hrvatska službeno upozorena iz Europske Komsije. Komisija naime smatra da je riječ o kršenju odredaba o procjeni utjecaja na okoliš iz Direktive o staništima. Prema hrvatskom zakonodavstvu na određene se projekte koji se odnose na eksploataciju šljunka i pijeska ne primjenjuju zahtjevi za procjenu stanja voda i utjecaja takve eksploatacije na okoliš, što je za EK neprihvatljivo. S druge strane, nova Europska komisija je pokrenula EU Green Deal, program kako učiniti EU ekonomiju održivom, te za Hrvatsku namijenila 10 milijardi eura iz fonda za oporavak Europske unije.
Ovom problematikom bavi se i World Wide Fund for Nature Adria koja udruzi JČTM pruža veliku podršku.

Konferencija o zaštiti voda na jesen

Ova godina svima nam je barem malo poremetila planove, pa je tako i Internacionalna konferencija o zaštiti voda i šljunčarenju u organizaciji Udruge Jezero Čiče Turopoljsko more sa svibnja ove godine prebačena na jesen. Konferencija će uključivati panel o zaštiti voda gdje će se govoriti o stanju voda u Turopolju i Green Dealu, novom smjeru Europske komisije te o legalizaciji šljunčarenja na prostorima EU. Govorit će se i o iskustvima Europske unije te revitalizaciji jezera u Austriji i Hrvatskoj i revitalizaciji rijeke Odre kao dio projekta Čiče.

U ime Udruge Zelena akcija koji svojim djelovanjem žele doprinijeti unaprjeđenju sustava zaštite okoliša na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini, okupljenima se obratio Marko Košak, član upravnog odbora.

Povećanje rekreativnih i turističkih kapaciteta

Revitalizacija jezera Čiče omogućit će i izgradnju nove sportske infrastrukture. Nogomet, košarka i rukomet u Velikoj Gorici iznova donose odlične rezultate, no ne možemo poreći da postoji potreba proširenja sportskih i rekreativnih kapaciteta, kao što su vodeni sportovi te rekreacija. Ali, revitalizirano jezero Čiče dati će novi zamah razvoju turizma u Velikoj Gorici, ali i Zagrebačkoj županiji.

2012. godine donesen je Urbanistički plan uređenja jezera Čiče. Njime je predviđena izgradnja hotela, autokampa i kampa na vodi. Želja je bila ostvariti i sportsku namjenu izgradnjom vodenog parka, sportskog centra, skate i BMX poligona, kajakaškog i veslačkog centra, adrenalinskog parka, karting centra, ronilačkog centra, sportskih terena uz plažu i jedriličarskog centra. Uz to, jezero Čiče trebalo je dobiti centar streličarstva, prostor za odmor, ribolov, uzgoj ribe, kupalište, javni park te spremište autobusa. Uspješnom radu Udruge jedan od najbitnijih preduvjeta je podrška grada Velika Gorica.

Udruga Jezero Čiče Turopoljsko more vrlo je aktivna od samog osnutka u Studenom 2019. godine. Unatoč pandemiji, do sada je odradila veliki posao u sakupljanju i analizi informacija i dokumenata od relevantnih institucija, zakona republike Hrvatske i EU. Rezultat toga je i prijedlog rješenja sanacije jezera Čiče, koji je dobio je svoj formu. Više o tome okupljenima je ispričao Alan Šembera, predsjednik i pokretač udruge Jezero Čiče Turopoljsko more.

Objava Udruga JČTM: “Ne odustajemo, želimo vratiti jezero Čiče Goričanima” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.