Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Lara Černicki i Stašo Forenbaher: Kratke šetnje u prošlost

['Galženica', 'knjiga tjedna', 'knjižnica', 'knjižnica velika gorica', 'poiuvg']

U svojoj najnovijoj knjizi autorski tim Černicki i Forenbaher ponovno nam otkriva manje poznate, skrivene zakutke prelijepe naše, pa ako ste u potrazi za inspiracijom za neobične i živopisne pješačke izlete po Hrvatskoj, ovo je prava knjiga za vas. Iako se do većine mjesta možete odvesti i osobnim automobilom, pješačke ture koje nam autori predlažu omogućit će vam da se doslovce vlastitim stopama uputite tragom hrvatske prošlosti i upoznate s našom povijesnom, kulturnom i prirodnom baštinom od Slavonije do Stona.

Svaki od predloženih lokaliteta predstavljen je prvo kroz prizmu povijesti, u tekstovima se isprepliću stvarni događaji i legende o starim gradinama i utvrdama, sada prepuštenima zubu vremena i hodačima entuzijastima poput Lare i Staše. Nakon povijesnog uvoda zbog kojeg poželite upoznati baš svako mjesto, uz svaki od izleta dolazi i opis šetnje, duljina puta i vrsta te zahtjevnost staze. Autori nam savjetuju i u koje je godišnje doba najbolje posjetiti koji lokalitet, te donose upozorenja o eventualnim opasnostima vezanim uz teren ili neiskusnost hodača. Korisne su i informacije o gostionicama, restoranima i planinarskim kućama u kojima se možete zaustaviti i okrijepiti. Atraktivnosti knjige svakako doprinose i fotografije lokaliteta, faksimili povijesnih dokumenata i zemljopisnih karti, a od posebne su pomoći detaljno označene karte pješačkih ruta sa svim zanimljivostima odabrane izletničke trase.

Tekst na koricama upućuje vas da vam za najveći dio šetnji „neće biti potrebna posebna oprema, velika fizička pripremljenost i puno vremena – dovoljni su jedna sunčana nedjelja, sklonost prema skitanju i malo avanturističkog duha.“ Ovom knjigom autori nas iznova oduševljavaju lakoćom kojom nam otkrivaju kako je dovoljno samo malo skrenuti s našeg uobičajenog puta kako bismo otkrili nešto novo i zanimljivo. Misija koju su započeli knjigama „Starim cestama do mora“ i „Starim stazama preko Velebita“, pa svojom prvom zajedničkom knjigom, „Drvene crkve između Save i Kupe“, u kojoj su opisane drvene kapelice turopoljskog kraja.

Još nije kasno da u ovih preostalih nekoliko tjedana ljeta, čak i ako ne putujete baš daleko, uz pomoć „Kratkih šetnji u prošlost“ svoje odlaske u prirodu obogatite novim doživljajima.

Pripremila: Ivana Grubačević

Objava KNJIGA TJEDNA Lara Černicki i Stašo Forenbaher: Kratke šetnje u prošlost pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.