Prijava

Vaša prijava

Studijsko putovanje na područje LAG-a Adrion

[]

 

U sklopu provedbe  međuteritorijalnog projekta suradnje „Od istoka do juga“, 25.-27. listopada 2023. organizirali smo studijsko putovanje na područje partnerskog LAG-a Adrion.

Projekt provodimo sa glavnim partnerom LAG-om Virovitički prsten te partnerskim LAG-om Adrion i LAG-om Srijem.

Opći cilj projekta je promocija područja kroz razvoj ruralnog turizma i jačanje ljudskih kapaciteta dionika s područja LAG-ova partnera kroz aktivnosti organizacije studijskih putovanja na područja partnera.

Na studijskom putovanju sudjelovala su 23 predstavnika, člana LAG-a Zrinska gora – Turopolje koji se bave ili imaju u planu se baviti ruralnim turizmom, tradicijskim obrtima ili nekim drugim dopunskim djelatnostima u sklopu OPG-a, udruga ili drugih pravnih osoba koji su članovi LAG-a Zrinska gora – Turopolje te djelatnici LAG-a Zrinska gora – Turopolje.

Prvog dana studijskog putovanja nakon dolaska i smještaja u Hotel Horizont u Baškoj Vodi dočekao nas je domaćin, LAG Adrion. Voditeljica LAG-a Adion Anđela Mimica ukratko je predstavila i prezentirala LAG Adrion te program studijskog putovanja.

Drugog dana posjetili smo Vinariju Matković iz mjesta Grubine koji se bavi proizvodnjom vina te dopunskom djelatnošću, ruralnim turizmom, konkretno avanturističkim turizmom za koji su proveli projekte iz Programa ruralnog razvoja na Natječajima 6.2.1. i 6.4.1. Po dolasku domaćin nas je upoznao sa svojim radom. Putovanje se nastavilo posjetom Modrog i Crvenog jezera kao najpoznatijim turističkim lokacijama na području Imotskog. Dolaskom na Agroturizam Grabovci u Proložcu Gornjem domaćin je prezentirao svoje gospodarstvo te je uslijedio kratki obilazak i ručak. Nakon ručka zaputili smo se na obližnji OPG Lozo iz Proložca Gornjeg koji nam je predstavio svoj rad te projekte koje je financirao iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. Prezentirana nam je dobra suradnja Agroturizma Grabovci i OPG-a Lozo kao primjer dobre prakse suradnje dva poljoprivredna gospodarstva. U večernjim satima organizirana je zajednička večera svih sudionika studijskog putovanja sa članovima LAG-a Adrion u Kaštil Slanici gdje su se ostvarili novi kontakti te razmjenjivala međusobna iskustva sudionika studijskog putovanja.

Putovanje se nastavilo treći dan posjetom Muzeju klapa u Omišu gdje nam je prezentiran rad Muzeja, nastup klape, a to je dobar primjer povezivanja tradicije i turizma. Uslijedio je razgled grada Omiša te upoznavanje najpoznatijih turističkih značajki grada Omiša. Na OPG-u Čorić prezentirana nam je tradicijska priprema soparnika te sam rad OPG-a i programi koji su provedeni kroz Program ruralnog razvoja 2014. – 2020.. Osim tradicionalnog soparnika u Konobi Bracera u Dugom Ratu poslužena su nam za ručak autohtona jela područja na kojem smo proveli studijsko putovanje. Po završetku ručka uslijedio je povratak u Petrinju.

U sklopu provedbe tipa operacije 19.3.2. PRR RH „Provedba aktivnosti projekta suradnje“, LAG Zrinska gora – Turopolje osim studijskog putovanja na područje LAG-a Adrion, dosada je izvršio nekoliko aktivnosti: nabavka i podjela promotivnih paketa reprezentativnih lokalnih domaćih proizvoda sa LAG područja; priprema, izrada i podjela promotivnih materijala za potrebe vidljivosti projekta suradnje; organizacija aktivnosti vezane uz dolazak projektnih partnera na područje LAG-a Zrinska gora – Turopolje radi razmjene znanja i iskustava te primjera dobre prakse; organizacija studijskih putovanja na područja LAG-a Srijem i LAG-a Virovitički prsten.