Prijava

Vaša prijava

PRIJEDLOG ZAKONA O OPG-U UPUĆEN U SABORSKU PROCEDURU


Vlada RH je sa sjednice održane dana 26. listopada 2017. godine uputila u saborsku proceduru prijedlog zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG). Ovim se zakonom po prvi puta utvrđuju uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti koje se obavljaju na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kao organizacijskom obliku te prava i obveze nositelja OPG-a i članova OPG-a.

Cilj donošenja ovog zakona je definirati OPG kao prepoznatljiv organizacijski oblik poljoprivrednika u kojem se obavljaju gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezane dopunske djelatnosti sa svrhom ostvarivanja dohotka ili dobiti proizvodnjom i prodajom proizvoda ili pružanjem usluga na tržištu. Svrha je Zakona postupno usmjeriti OPG-ove profesionalizaciji, razvoju vlastitih kapaciteta u proizvodnji  i pružanju usluga. Zakonom se omogućava da proizvodni resursi OPG-a koji su neophodni za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i koji su glavni izvor sredstava za život budu zaštićeni od ovrhe kao imovina nužna za obiteljski život i stanovanje.

Kroz zakon se, primjerice, daje mogućnost da u radu na sezonskim i povremenim poslovima OPG-a smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa, a omogućit će se daljnje smanjenje administrativnih i fiskalnih barijera koje usporavaju razvoj OPG-a.


Projekt Ponosno recikliram