Prijava

Vaša prijava

Studijski posjet LAG-ova s područja Brodsko – posavske županije


U sklopu međuteritorijalnog projekta suradnje „Udruživanjem do jačanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača“ , LAG Zrinska gora – Turopolje bio je domaćin sudionicima s područja LAG-a Posavina, LAG-a Zapadna Slavonija i LAG-a Slavonska Ravnica koji su boravili na našem području 7. – 8. veljače 2020. godine.

Putovanje je organizirano s ciljem da se poljoprivrednim proizvođačima s područja Brodsko – posavske županije koji se bave proizvodnjom voća i povrća predstave primjeri dobre prakse te razmijene iskustva u području poljoprivredne proizvodnje i ruralnog turizma.

Prvog dana sudionici su posjetili Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu gdje su poljoprivrednici imali mogućnost obilaska i upoznavanja s radom centra te dobrobitima koje se pružaju udruživanjem proizvođača. Putovanje smo nastavili posjetom OPG-a Macenić Benjamin iz Mraclina koji se bavi proizvodnjom povrća i cvijeća, a zatim smo putovanje nastavili na području Sisačko – moslavačke županije gdje smo posjetili OPG Dorotić Fran u Brežanima Lekeničkim koji se bavi proizvodnjom jabuka te proizvoda od jabuke, OPG Cestarić iz Lekenika koji se bavi proizvodnjom kruške viljamovke te proizvodnjom rakije. Na kraju prvog dana posjetili smo SOS Dječje selo Lekenik gdje je u Društvenom centru „Hermann Gmeiner“ sve sudionike dočekao i pozdravio predsjednik LAG-a Zrinska gora – Turopolje, g. Božidar Antolec  te je održana kratka prezentacija o radu LAG-a Zrinska gora – Turopolje.

Idućeg dana putovanje se nastavilo na području Petrinje gdje su se sudionici imali prilike upoznati sa radom OPG-a Marčinko koji se bavi proizvodnjom aronije i heljde, OPG-a Dvorneković koji se bavi proizvodnjom kupina i kupinovog vina te OPG-a Belošević koji se bavi vinogradarstvom u sklopu kojeg je i kušaona vina.