Prijava

Vaša prijava

HPK poziva proizvođače pšenice da dostave kopije računa

[]

Po svemu sudeći, ovogodišnja će žetva pšenice biti rekordna, a cijena otkupa niska što je izazvalo val nezadovoljstva među hrvatskim poljoprivrednicima i proizvođačima pšenice. Prosječna otkupna cijena pšenice u Hrvatskoj bit će oko 1 kunu za kilogram što je ispod očekivanja i realnih troškova proizvodnje.

S obzirom na razlilčit tretman pojedinih otkupljivača, a u svrhu ujednačavanja pravila, Hrvatska poljoprivredna komora poziva proizvođače pšenice da im dostave kopije/scan računa plaćenih usluga vezanih uz trošak otkupa pšenice.

Kopije računa ratari mogu poslati na mail komora@komora.hr.

“Moramo biti zadovoljni što je ove godine prinos iznad prosjeka te što ćemo imati dovoljno pšenice za domaće potrebe, ali i za izvoz. U ovoj situaciji, kada ne znamo kako će se dalje razvijati situacija s koronakrizom i što se može očekivati od trgovine poljoprivrednim proizvodima na jesen i zimu pozivamo Vladu RH da stane u zaštitu domaćih poljoprivrednih proizvođača. Hrvatska bi po uzoru na organizirane države trebala osigurati zalihe pšenice za najmanje godinu dana, te bi se tržišni viškovi trebali zadržati u robnim zalihama, ističu iz HPK, a više možete pročitati OVDJE.

Izvor: https://www.agrobiz.hr/