Prijava

Vaša prijava

90 godina Pučkoga kazališta Buševec


Na 128. Matičinom četvrtku predstavilo se Pučko kazalište Buševec, odnosno dramska sekcija Ogranka Seljačke sloge Buševec. O Kazalištu su govorili predsjednik Ogranka Seljačka sloga Buševec Nenad Rožić i redatelji Pučkoga kazališta Buševec Ivan Rožić – Nikole, Romana Rožić i Ivan Rožić – Pavek.

Pučko kazalište Buševec poznato je po brojnim kazališnim izvedbama, a na Matičinom četvrtku govorili su o svojih 90 godina rada. Kazalište trenutno broji 384 člana, a sve je počelo na Štefanje 1923. godine kada su trojica člana Seljačke sloge Buševec izvela dvije jednočinke što je izazvalo veliko zanimanje Buševčana koji su odlučili osnovati dramatski zbor koji je svake godine uvježbavao predstave.

Kazalište je prepoznatljivo po njegovanju kajkavskoga idioma u predstavama. Kajkavštini su prilagodili književna djela mnogih poznatih pisaca – od svjetskoga Shakespearea do našega Fadila Hadžića. Sudionici su brojnih festivala i smotri, kao i dobitnici brojnih nagrada, od kojih posebice ističu nagradu Zagrebačke županije i nagradu Grada Velike Gorice za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije i Velike Gorice u Hrvatskoj i svijetu.

Sudionici su govorili o potpori Grada Velike Gorice i raznim donacijama koje omogućuju stvaranje kazališnih predstava Buševčana, a posebice o dobroj volji Buševčana koji se vrlo rado uključuju u izvođenje kazališnih predstava kao glumci amateri.

Govorili su i o mladim generacijama Buševčana i kako je sve teže mlade učiti domaćoj kajkavštini koju Pučko kazalište Buševec uvijek nastoji približiti svojim kazališnim izvedbama jer ona pod utjecajem globalizacije i standardnoga jezika iščezava.

Sudionici 128. Matičinoga četvrtka imali su posebnu čast vidjeti 90 godina rada Buševčana u video snimkama i slikama kazališnih izvedbi Pučkoga kazališta Buševec od 1923. do danas.

 

U Velikoj Gorici 19. veljače 2015.