Prijava

Vaša prijava

Tragom naslovnice


kosa-ok

Nacrtao Srećko Fadiga

Gdje se u povijesti zagubio prvijenac Kose, ne znam, prijatelju, ne znam

Portal Mraclin.hr nedavno je pažnju poklonio brojevima kultnog omladinskog mraclinskog lista Kosa, lista koji je egzistirao u drugoj polovici osamdesetih godina 20. stoljeća. Ono što je rijetkima znano, iako se tek poneki i mogu sjetiti prvog broja koji je većini nas postao nedostupan i već gotovo nepoznat, je činjenica da velike zasluge za njegovo izlaženje, uz dakako pokretača lista Sylviana, ima gospođa Maja Galeković, Šiljina.
I dok su se drugi brojevi Kose pisali na Črešnjevici, dok je urednik dakako nažicao sve prijatelje da počnu pisati, napišu, te dok se sve to lektoriralo kako se najbolje znalo, prvi se broj radio na drugi način. Sve je ostalo zabilježeno na indigo papiru, pa su oni na valjku kod Maje valjda u firmi gdje je radila prenijeli sa tih indiga na papir i onda su se zaklamali papiri i dobio list. Ostali brojevi rađeni su, također nakon pisanja na pisaćoj mašini, sa pisaće mašine na papir, pa žicanja, lektoriranja i lijepljenja fotki, opet u redakciji na Črešnjevici, a kopirani su u Nami, Vlaška ulica, Zagreb.
Inače, sedamdesetih godina u vukovinskoj su osnovnoj školi radila dva danas i široj hrvatskoj javnosti poznata profesora, jedan zadužen za likovni, dugi za glazbeni odgoj. Glazbeni je odgoj nakon ravnatelja škole Krešimira Matašina stanovito vrijeme predavao danas poznati skladatelj i glazbeni dirigent, autoritet i maestro Zdravko Šljivac, a likovni odgoj osebujni zagrebački profesor Srećko Fadiga. Fadiga je, osim svoje prepoznatljivosti po načinu predavanja bio znan i kao bubnjar rock grupe Stop, koja je svirala pretežito rock obrade Jimi Hendrixa i ostalih velikana iz povijesti rock glazbe. Srećko Fadiga je i autor naslovnice premijernog broja Kose, a ovo je originalni uradak prof. Fadige, sačuvan, arhiviran, autentičan.

Tin MEŠTROVIĆ

File0025
File0027
File0019
File0017
File0012
File0007
File0002
File0012a

Post Tragom naslovnice je prvi puta viđen na MRACLIN . HR.