Prijava

Vaša prijava

Ove noći mnogim kućama uz Obdinu u Mraclinu protutnjali lopovi


Lopov-provalnik-provala

Upozoravaju se mještani da ovih dana posvete malo više pažnje zaštiti domova od krađe i provale, te pripaze na pokretnu imovinu koju bez nadzora ostavljaju po dvorištima i vrtovima jer je ove noći (ili početkom današnjeg jutra) zabilježeno par drskih krađa gdje bezobzirni lopovi ne prezaju čak i od ulaska u domaćinstva za vrijeme odsustva stanara i tom prilikom otuđuju novac i vrijedne stvari. Ove noći mnoge su mještane pokrali dok su spavali!

Kako još uvijek nije uhvaćen lopov ili skupina lopova koja ovih dana ordinira Mraclinom bilo bi vrlo korisno po sigurnost sebe i susjeda da malo pogledate savjete koje nam daje policija na svojim stranicama: http://mup.hr/49.aspx

KAKO SMANJITI MOGUĆNOST PROVALE

Provale u domove i krađe iz domova najčešća su kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin.

Na temelju dosadašnjih iskustava i poznavajući stil i navike kradljivaca, policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

Preporuča se:

Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.
Budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe …) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt …). Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.
U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte «špijunkom» kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa. Telefonski broj potražite sami na informacijama.
Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.
Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca … Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju …
Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti.
Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici. Nemojte razglasiti «na sva zvona» da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.
Telefonski broj policije je 192, zovete li s mobitela na našem području tada je broj +385 192. Broj fiksne linije policijske postaje u Velikoj gorici je 01/6221 144.

Ovo je web adresa stranice gdje svatko od nas skidanjem aplikacije i wireless veze može postaviti vlastti video nadzor, sa snimanjem sveg sadržaja u arhivu stranice i po vlastitoj želji privat ili public direktnim prijenosom: http://bambuser.com/broadcasts

Post Ove noći mnogim kućama uz Obdinu u Mraclinu protutnjali lopovi je prvi puta viđen na MRACLIN . HR.