Prijava

Vaša prijava

Izlet u Hrvatsku Kostajnicu


U nedjelju, 17. rujna, Društvo žena „Anđela Lovreković“ boravilo je u Hrvatskoj Kostajnici. Iako nas je iz Mraclina u jutro ispratila kiša, pratila nas cijelim putem, pa i dočekala u Kostajnici, nije nam mogla pokvariti raspoloženje. Bio je to prvi izlet koji smo organizirale, a kojem su se pridružili i neki naši mještani. U poslijepodnevnim satima, sunce nam se ipak osmjehnulo.

Po dolasku u Kostajnicu naše su se „šopingholičarke“ odmah iskrcale i krenule put susjedne nam države BIH, u Bosansku Kostajnicu, dok se nas nekolicina, smjestila u Hotelu „Central“. Ovaj prekrasni hotel sagrađen je 1905. godine u razdoblju secesije. Zaštićeni je spomenik kulture. Voditeljica, gospođa Ana Marija Vujčić, ispričala nam je priču o povijesti hotela, te nam pokazala ovo prelijepo zdanje u kojem dominira dvorana Zrinski oslikana freskama. Prilikom otvorenja 1905. godine, hotel je imao vlastiti vodovod i električnu centralu, a bio je poznat po dobroj kuhinji i kvalitetnim vinima. Hotel je u to vrijeme bio centar svih kulturnih događanja ovoga kraja.

Malo predavanje u pčelama i pčelarstvu, te medu i proizvodima od meda, gospođa Ana Marija održala nam je u predvorju hotela. Degustirao se med raznih vrsta, a najviše nas je zainteresirala medica s rakijom od jabuke, koja nas je sve oborila s nogu, ali ne zbog popijene količine, već njezine kvalitete.

Slijedio je obilazak grada. Naša prva destinacija bila je brdo Čukur iznad Kostajnice, gdje se nalazi Spomen obilježje mjesta pogibije hrvatskog TV-snimatelja i fotografa Gordana Lederera, koji je ovdje ubijen 10. kolovoza 1991. godine, s kamerom u ruci, svjedočeći istinu o Domovinskom ratu. Naš voditelj, gospodin Tomislav Paunović, i sam svjedokom Gordanove pogibije, ispričao nam je kako je jedan mladi život zaustavljen baš na ovom mjestu. S osobitim pijetetom, članice Društva žena položile su cvijeće i zapalile svijeću u znak sjećanja ne samo na žrtvu Gordana Lederera, već i na sve poginule branitelje koji su dali svoje živote za slobodu naše Domovine.

Stari grad Kostajnicu sagradili su grofovi Kostajnički u 14. i 15. stoljeću. Utvrda je imala čisti obrambeni karakter, i u njoj se nije stanovalo. U Domovinskom ratu gradska jezgra Kostajnice bila je gotovo uništena. Stari grad Zrinskih, uključujući i teritorij između Unčice i rijeke Une, vraćen je u sastav Republike Hrvatske tek 2002. godine. Potpuno obnovljen, danas predstavlja spomenik kulture najveće vrijednosti.

Jedna uz drugu, nalaze se katolička crkva svetog Antuna Padovanskog, te pravoslavna crkva svetog arhanđela Mihaela i Gavrila. Crkva Bogu posvećena u čast svetog Antuna Padovanskog, sagrađena je 1729. godine na mjestu starije crkve. U srpskoj agresiji crkva i samostan su zapaljeni i srušeni u rujnu 1991. godine. Nakon Domovinskog rata crkva i samostan su ponovno sagrađeni u istovjetnom obliku na istom mjestu. Crkva je posvećena 12. rujna 2010. godine.

Naša posljednja destinacija bila je brdo Djed, koje se nalazi iznad Kostajnice. Izletište je to sa lijepim malim restoranom koji se nalazi u brvnari usred šume, gdje se može ručati, te uživati u prekrasnom šumskom okruženju. Uz pjesmu i smijeh, vratili smo se kući oko 18,00 sati, puni dojmova.

Post Izlet u Hrvatsku Kostajnicu je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.