Prijava

Vaša prijava

Dučecove spelancije: premijera HTV-ovog dokumentarca o Ljudevitu Juraku


Dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije „Cijena istine – priča o Ljudevitu Juraku“, redateljice i scenaristice Lade Džidić Barić te suscenarista, povjesničara i publicista Tihomora Ponoša, koji će u petak 17. studenoga u Mraclinu biti po prvi puta prikazan javnosti, posvećen je tragičnoj, ali i herojskoj figuri Ljudevita Juraka, čiju sudbinu autori filma, ne bez razloga, uspoređuju s drevnim primjerom Sokratove obrane prava na istinu.

Prof. dr. Ljudevit Jurak (1881-1945) jedan je od začetnika patologije u Hrvatskoj, stručnjak koji je u razdoblju između dvaju ratova stekao međunarodnu stručnu reputaciju na području patološke anatomije i sudske medicine. S takvim ugledom uvršten je 1943. u međunarodno povjerenstvo osnovano s ciljem da istraži masovnu grobnicu u Vinici u zapadnoj Ukrajini. Povjerenstvo je utvrdilo da se radi o zločinu koji su 1938. počinile sovjetske snage, smaknuvši oko 2000 ukrajinskih radnika i seljaka, te je prof. dr. Jurak bio jedan od potpisnika zaključnog izvješća. Odmah po završetku Drugoga svjetskog rata,15. svibnja 1945. godine, Juraka u zagrebačkom stanu po ruskom nalogu uhićuju nove komunističke vlasti. Kako je utvrdilo komunističko povjerenstvo, Jurak je bio kriv što je masovni pokolj u Vinici pripisao “prijateljskoj Sovjetskoj Rusiji”, te “svjesno i zlonamjerno vršio propagandu protiv prijateljske Sovjetske Rusije”. Ponuđeno mu je da u zamjenu za slobodu povuče svoj potpis s izvješća međunarodnog povjerenstva, ali Jurak to odbija…

Film se bavi ne samo sudbinom prof. dr. Ljudevita Juraka – nego i “osudom na zaborav”, koja je kao jedan od ključnih alata ideološke historiografije, pogodila sjećanje na njega kao i na mnoge druge koji su spoznali cijenu istine u vremenu povampirenih ideologija, kad našim prilikama gospodari ono što tadašnji zagrebački nadbiskup Stepinac naziva “mendacium incarnatum” – utjelovljena laž.

Lada Džidić Barić
Tihomir Ponoš

Lada Džidić Barić i Tihomir Ponoš

A kakve su veze Ljudevita Juraka s našim mjestom?

Kako u svojim sjećanjima “Mraclin – kak je negda bilo” navodi akademik Slavko Cvetnić, Ljudevit Jurak bio je u stručnom timu koji je u tad već asaniranom Mraclinu 1938. godine istraživao iznenadni pomor konja. Ta bolest je pod nazivom “mraclinska bolest konja” ušla u međunarodnu veterinarsku literaturu, ali njeni uzroci ni do danas nisu razjašnjeni. Dječačka sjećanja Slavka Cvetnića, potkrijepljena njegovim kasnijim saznanjima na samom Veterinarskom fakultetu, govore da su na čelu ekipe koja je tada pomogla Mraclinu da se riješi opake bolesti – a tada je u Mraclinu bilo oko 440 konja! – stajali profesori s toga fakulteta Ljudevit Jurak i njegov kolega Jaroslav Sakar.

HTV-u, osobito odjelu Obrazovanja i znanosti, ovom prilikom zahvaljujemo na povlastici da budemo prvi gledatelji ovog jednosatnog filma. Projekcija je zakazana za petak 17. o.m. u 20.15 h na našoj Zgradi, ulaz je slobodan, a u ovoj premijernoj prilici sa zadovoljstvom ćemo pozdraviti i autore filma.

Dojdete!

Post Dučecove spelancije: premijera HTV-ovog dokumentarca o Ljudevitu Juraku je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.