Prijava

Vaša prijava

Martinje u Mraclinu


Društvo žena “Anđela Lovreković” ili skraćeno Anđele, organiziralo je u petak navečer u mraclinskom Društvenom domu veliku martinjsku proslavu “krštenja mošta”. Krštenje je obavio naš biškup Damir Šafar, uz pomoćnog biškupa Tomislava Galekovića Brke, dok nas je svetom vodicom sve poškropil domištrant Zlatko Kovačić. Preobrazbi mošteka u mlado vino kumovala je Jasna Čunović.

Naše je Martinje okupilo 200-tinjak gostiju, pa se već dugo ne pamti da je Dom bio ispunjen tolikim brojem ljudi. Osim naših mještana, kojih je bilo u najvećem broju, na ovaj veseli skup potegnuli su mnogi iz Zagreba, Velike Gorice, te i iz drugih mjesta našega prelepoga Turopolja. Anđele su se pobrinule za pravo domaće jelo, koje je priredila Vera Vincek s nekolicinom vrijednih članica, pa su stolovi bili krcati krvavicama, pečenicama, kuhanom vratinom, dinstanim zeljem i restanim krumpirom, te na kraju pravim pravcatim mraclinskim štruklima s tropom, koji su se mesili kak negda pri nami. Priredile su Anđele i kolače, kojih je bilo preko 30 vrsta, među kojima i nezaobilazne domaće makovnjače i orehnjače. Organizirale smo i tombolu, a glavna nagrada bila je pečena guska, koja je odletjela ravno u ruke Tomislava Galekovića Brke. Za dobru i veselu atmosferu pobrinuli su se mraclinski dečki iz Tamburaškog sastava Lajbeki.

Trud i rad nas članica Društva žena i te kako se je isplatio. Ponosne smo jer smo se uhvatile u koštac sa velikim poslom, koji je – uz dobru organizaciju nas dvadesetak aktivnih članica – odrađen na opće zadovoljstvo. Ovo je bilo naše prvo Martinje, no nadamo se da će prerasti u tradiciju, a eventualne greškice imati ćemo prilike popraviti već iduće godine. Sudeći po tome da su zadnji nam gosti napustili dom u 4 sata ujutro, možemo zaključiti da je zabava bila odlična.

Društvo žena zahvaljuje se svima koji su nam ukazali povjerenje i zajedno s nama proslavili Martinje v Mraclinu, te nam na taj način pomogli donacijama (a skupilo se nekaj i milodara), kako bi mogle nastaviti s aktivnostima. U prosincu bit će mnogo toga, o čemu će vas Anđele pravovremeno obavijestiti.

Još jemput: bravo Anđele!

Foto: Vesna Tafra

Post Martinje u Mraclinu je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.