Prijava

Vaša prijava

Anđele posjetile Hrvatsko Zagorje


U subotu 15. rujna, članice Društva žena „Anđela Lovreković“ posjetile su Hrvatsko Zagorje. U prijepodnevnim satima posjetile su Gornju Stubicu: dvorac grofova Oršić u kojem se danas nalazi Muzej seljačkih buna, zatim spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, te Gupčevu lipu.

U dvorcu Oršićevih dočekala ih je ljubazna voditeljica Josipa, koja je ispričala priču o Dvorcu i njegovim vlasnicima, Seljačkoj buni. Dvorac je lijepo uređen i u njemu se danas nalazi stalni postav sa uređenim sobama iz onoga doba. Tu se nalazi i klavir na kojem je Runjanin skladao „Lijepu našu“, te još mnogo eksponata vezanih uz Seljačku bunu. Veliki dio toga „Anđele“ su znale iz povijesti, a ovdje su doznale još mnogo interesantnih podataka kojima su obogatile svoje znanje. Ispod Dvorca nalazi se spomenik Seljačkoj buni sa kipom Matije Gupca, rad kipara Antuna Augustinčića. Biti u Stubici, a ne posjetiti Gupčevu lipu, koja je jedini živi, 443 godine stari, svjedok Bune, ispod koje je, kako kaže usmena predaja, Matija Gubec okupio svoje ustanike i podigao bunu protiv tiranina Tahija i njegove moćne vojske. Uz lipu se nalazi i crkva svetog Jurja Mučenika koja se prvi put spominje u povelji kralja Andrije II Arpadovića iz 1209. godine. Današnji oblik, crkva je dobila u XVIII stoljeću kada je, poput mnogih crkava u Hrvatskom zagorju, barokizirana.

Nakon Stubice sljedeće odredište bio je dvor Veliki Tabor, u kojem ih je dočekala voditeljica Kristina Pavlović, koja je u obilasku Dvora ispričala priču o Velikom Taboru te legendu o Veroniki Desinić. U subotu je u Taboru održan prvi Legendfest, pa se je moglo susresti raznih bića koja su zaposjela Dvor.

U poslijepodnevnim satima „Anđele“ su krenule put Vile Zelenjak – Ventek, nadomak koje se nalazi spomenik Hrvatskoj himni, a koji su Braća Hrvatskog Zmaja podigla 1935. godine. U Vili Zelenjak je bila organizirana večera za članice, popraćena ugodnom glazbom u izvedbi domaćina, gospodina Venteka, uz kojeg su „Anđele“ zapjevale i zaplesale. Zabava je potrajala do iza ponoći, kada su „Anđele“, pune dojmova, krenule put Mraclina.

„Anđele“ se ovom prigodom zahvaljuju voditeljicama – Josipi u dvorcu Oršićevih, te Kristini Pavlović u dvoru Tabor, koje su ih dočekale i bile odlične domaćice, uz preporuku, da ako imate mogućnosti, svakako posjetite ovaj prelijepi i poviješću bogat kraj. Isto tako, zahvaljuju i vozačima Draženu i Mladenu, koji su im ovo putovanje učinili ugodinim i nezaboravnim.


Kvarner u finalu, Gorica se zamalo vratila iz ponora