Prijava

Vaša prijava

Nobel za medicinu 2016. godine


Švedska Akademija je odlučila: Nobelova nagrada za medicinu za 2016. godinu (osim papira ovo uključuje i oko 7 milijuna kuna) dodjeljuje se japanskom profesoru, biologu i staničnom fiziologu Yoshinoriju Oshumiju za otkriće mehanizma autofagije. Autofagija bi po naški bilo samojedenje, samočišćenje. Radi se o procesu koji se odvija u stanicama našeg tijela (a i drugih živih bića) gdje stanica posebnim procesom sve ono što ne treba ili što je oštećeno ili moguće i štetno, posebnim procesom razgradi i pretvori u energiju ili građevni materijal. Jednom riječju: recikliranje i čišćenje u našim stanicama.

Zvuči vrlo zanimljivo i nadasve korisno. No, zašto je ovo važno u razmatranjima o Mraclinskoj špek-dijeti?

Autofagija se ne odvija uvijek. Znači da bi bilo važno znati koji su glavni pokretači autofagije. Najvažniji uvjet za pokretanje autofagije je post. Izgleda da stanice ne mogu raditi dva posla odjednom. Nemoguće im je istovremeno se hraniti i čistiti. Izgleda da našim stanicama, odnosno našem tijelu paše red. Da se zna kada se jede i kada se posprema.

Ovime želimo dokazati da Mraclinska špek-dijeta ne samo da nije štetna, već je i zdrava. Prisjetimo se pravila br 4: dnevni post od najmanje 16 sati. Time se našem tijelu omogućuje čišćenje ne samo u probavnom sustavu, već i na nivou samih stanica. Pokusima nije jasno dokazano, jer bi takvi pokusi na čovjeku bili neetični, ali postoje naznake da bi autofagija mogla sprječavati upalne procese, prevenirati ili odgađati neurodegenerativne bolesti, pospješivati dugovječnost…

Vjerujem da vam je ovo bilo dovoljno da vas zainteresira. Neću više o autofagiji, jer se lako možete sami informirati. Barem je danas znanje svijeta lako dostupno. Čak više nije potrebno klikati mišem, već je dovoljno kliziti prstom po ekranu vašeg pametnog mobitela. Ovime dokazujem da vam osim skidanja kilograma Mraclinska špek-dijeta može pomoći u općem zdravlju.

A sada još o nečem važnom. Mnogi se sigurno pitaju – tko je sad ovaj koji nam trubi o zdravlju. Pa je li on uopće doktor? Samo neki inženjer? Pa otkud njemu onda pravo da nam pametuje o zdravlju? Pa za to su valjda doktori?

Ni jedna struka i ni jedna znanost si ne uzima toliku ekskluzivu kao medicina. Veli se da u Hrvatskoj ima 4 milijuna nogometnih selektora. Kako se prave kobase ili dobro vino mnogi bi znali nešto reći. Ili o autima ili mobitelima svi smo stručnjaci. Ali o zdravlju? Pa, zna se tko o tome smije pričati.

Hrvatska je i u tome posebna. Dok je u Americi kiropraktika paralelna medicini, a u Švicarskoj zdravstvena osiguranja plaćaju račune kiropraktičara, na njih se u Hrvatskoj gleda tek malo manje zločesto nego na babe vračare. Dok u Njemačkoj, SAD-u i drugdje u svijetu postoje stotine Kneippovih sanatorija, kada kod nas netko pokuša liječiti mrzlom vodom to je odmah dokaz da se radi o opasnom luđaku.

Nadalje, meni je moje zdravlje najvažnije, pa valjda imam pravo na svoje mišljenje. Ne moram biti vinski stručnjak ili svjetski poznati sommelier pa da mogu reći kako me od hvaljenog vina boli glava. Imam pravo reći da sam – vjerujući prehrambenim smjernicama kako je zdravo jesti manje, ali češće i kako svinjska mast spada u „pet bijelih otrova“ – imao 15 kila više nego danas.

Iako nisam liječnik, imam pravo primijetiti da se smjernice o zdravoj prehrani mijenjaju. Mast je nekada bila najgori otrov, sada ju već i dopuštaju ili pomalo govore da je i zdrava. Naravno da mi takvo mijenjanje stavova izaziva sumnju. I potiče me da malo više istražujem.

Tko donosi prehrambene smjernice? Svakih pet godina USDA (United States Department of Agriculture) i HHS (Department of Healt and Human Services) donose smjernice kako bi se trebali hraniti. To važi za Ameriku, ali ostale zemlje polako kopiraju. Amerika je zemlja koja je izumila brzu hranu i zašećerene vodice, pa sad da vjerujem kako su smjernice o prehrani donesene potpuno neovisno? A najdeblji su na svijetu. I svako malo pričaju drukčije. Vidjeti ćemo što će reći 2020. godine. Baš me zanima.

Nisam liječnik. Ali sam mnogo čitao od drugih koji jesu liječnici. Imam i vlastito vrlo pozitivno iskustvo. I osjećam potrebu da to svoje pozitivno iskustvo prenesem drugima. Možda i nekome pomognem. Tako su i meni pomogli.

Još jedna zanimljivost. Znate li da je vaš mozak po masi svega 2% vašeg tijela. Ali troši 25% energije. Pa kako da smršavimo? A da malo probamo razmišljati?