Prijava

Vaša prijava

Ujedinjeni u tuzi – komemoracija Ivanu Galekoviću


“U raj poveli te anđeli, na dolasku tvome primili te mučenici, i odveli te u sveti grad Jeruzalem…”. Mraclin, Turopolje i sva Hrvatska ovih su dana ujedinjeni u žalovanju za odlaskom mladog vatrogasca, člana Javne vatrogasne postrojbe Velike Gorice i DVD-a Mraclin, Ivana Galekovića, koji je  u subotu poslijepodne stradao tijekom intervencije na požaru u Velikoj Gorici.

Jučerašnji sprovod na vukovinskom groblju bio je prilika da se oko ožalošćene obitelji okupe svi kojima je Ivan na svoj način pripadao: nekoliko stotina Ivanovih kolega, vatrogasaca pristiglih iz svih hrvatskih krajeva, Mraclinci, Velikogoričani… Na posljednji počinak ispraćen je obredom koji je predvodio kapelan Marko Čolak, uz župnika Đuru Saboleka, odranskog župnika Vladu Cvetnića i još dvojicu svećenika, a točno u 17 sati u cijeloj su domovini vatrogasne sirene oglasile trenutak u kojem je Ivan krenuo prema posljednjem počivalištu.

Danas je u mraclinskom Društvenom domu održan komemorativni skup na kojem su se Ivana prisjetili njegovi kolege vatrogasci – zapovjednik DVD-a Mraclin Filip Križanić, Ivanov zapovjednik iz JVP Velike Gorice Borislav Turan te prijatelj i kolega iz postrojbe, Stjepan Kosić. Ivana nogometaša prisjetio se predsjednik NK Mraclin Goran Vukašinec, a od Ivana, žitelja Mraclina i Velike Gorice, zajedničkim su se slovom oprostili čelnici grada gg. Dražen Barišić i Neven Karas. Nakon posljednjih tužnih taktova u izvođenju Tamburaškog sastava KUD-a Dučec brojni su nazočni iskoristili priliku još jednom iskazati sućut obitelji i djevojci pokojnog Ivana Galekovića, te se upisati u knjigu žalost.

Spomenimo da je u ovome tužnom povodu na Hrvatskoj katoličkoj mreži fra Mate Bašić objavio stihove u spomen na Ivana, posvećene svim vatrogascima, službenicima zajednice koji se međusobno nazivaju braćom. Hvala Ivanu, hvala svoj braći i sestrama koji se hrabro i nesebično stavljaju u službu svoga naroda.

Foto: Nedjeljko Babić i cityportal.hr