Prijava

Vaša prijava

Od Mraclina do Riminija


Od 12. do 15. rujna članovi Dučeca sudjelovali su na XII. međunarodnom folklornom festivalu u gradu Riminiju u Italiji. Skupina od 36 članova Dučeca krenula je na put u srijedu iza ponoći, a prva destinacija bila je Bologna. Bologna je prvenstveno veliki studentski grad, ali i jedno od najvažnijih kulturnih, ekonomskih i prometnih  središta Italije. Članovi Dučeca imali su priliku vidjeti velik broj srednjovjekovnih palača, fontana i crkava, kao i jedno od najstarijih sveučilišta u svijetu.

KUD Dučec na središnjem trgu u Bologni

Nije slučajno Bologna izabrana kao prva stanica Dučecove turneja. Naime, prošlo je točno 50 godina otkada je KUD Dučec kao pratitelj predstavnika grada Zagreba gostovalo u Bologni u okviru Zagrebačkih tjedana. Davne 1969. godine Društvo je predvođeno Franjo Cvetnićem Esperantom i Vladimirom Cvetnićem Milekom održalo nekoliko nastupa i predstavljalo grad Zagreb i Hrvatsku u Bologni. Koliko je to tada značilo članovima Društva, može se pročitati u izvješće u radu u 1969.:

„Ova godina počela je za nas jednim značajnim nastupom koji nam je istovremeno značio priznanje za rad u protekle tri godine i poslužio kao putokaz kojim trebamo nastaviti rad. Bilo je to putovanje u Bolognu. Taj događaj, uvijek je predmet razgovora kad smo na okupu i prepričavamo zajedničke nastupe i putovanja…“

Predsjednik Kos je još istaknuo: – Iako ovaj put Dučec nije održao nastup u Bologni, upriličili smo fotografiju na istom mjestu kao i 1969. godine. Zaista je bio poseban osjećaj biti na istom mjestu gdje su ikone mraclinskog društvenog života – Esperant i Milek – vodili tadašnji Dučec, a posebice ove godine kad se obilježava 50 godina, ali i godina u kojoj nas je napustio naš Milek.

KUD Dučec 1969. i 2019. godine u Bologni

Sljedeće odredište bio je Rimini, grad na samoj obali Jadranskoga mora te jedno od najpoznatijih turističkih centara Italije, zahvaljujući nizu pješčanih plaža od 15 km, brojnim hotelima, restoranima, trgovinama, barovima i disko klubovima. U Riminiju se nalaze i važni građevinski svjedoci slavne rimske povijesti, kao što su Augustov luk i Tiberijev most koji dokazuje prometni značaj Riminija u antici koji je tada bio dodirna točka sjeverna i juga Apeninskoga poluotoka.

Kod Augustovog luka u Riminiju

Petak je bio festivalski dan koji je započeo u ranim podnevnim satima spremanjem za nastup, zatim mimohodom kroz Rimini uz obalu mora te samim festivalom. Osim članova Dučeca, nastupala su društva iz cijele Europe te Palestine. Hrvatsku je predstavljalo i društvo iz Mihovljana u okolici Čakovca s kojima su uspostavljeni kontakti za buduću suradnju.

U subotu članovi Dučeca obišli su San Marino, jednu od najmanjih država na svijetu, potpuno okruženu teritorijem Italije. San Marino je jedna od najstarijih država na svijetu, a prema predaji osnovao ju je 301. godine klesar Marin s otoka Raba. Malena i nezavisna zemlja, sa ukupnim stanovništvom oko 33.000 ljudi i brojnim znamenitostima koje su pod zaštitom UNESCO-a, poprilično je oduševila Mraclince. 

Na najvišem vrhu San Marina

Nedjeljno jutro označilo je da se polako bliži kraj ove male, ali slatke turneje. U povratku prema Mraclinu, članovi Dučeca stali su u Padovi kako bi malo predahnuli, ali i obišli najvažnije znamenitosti ovog prekrasnog grada. Tamo ih je dočekala bivša Mraclinčica gđa. Marina Kapš te ih nakratko provela kroz Padovu. Prvo odredište u Padovi bilo je Svetište svetog Leopolda Mandića, drugog hrvatskog kanoniziranog sveca, poznatog ispovjednika i promicatelja jedinstva kršćana. U sklopu svetišta nalazi se kapucinski samostan s crkvom, a unutar objekta nalazi se grob svetog Leopolda, njegovi kipovi i slike, kao i ispovjedaonica u kojoj je on 40 godina pomirivao ljude s Bogom. U ispovjedaonici se nalazi velika knjiga zahvala u koju su članovi Dučeca mogli upisati svoje misli, molitve i zahvale.

Ispred Svetišta Leopolda Mandića

Sljedeća znamenitost koju su posjetili bila je bazilika svete Justine, po veličini deveta crkvu na svijetu, s 14 kapela, 7 kupola i zvonikom visokim 82 metra u kojoj se nalaze ostaci i relikvije mučenika i svetaca, među kojima najvažnije mjesto zauzima sv. Luka evanđelist. Bazilika se nalazi na trgu Prato della Valle koji je jedan od najljepši i najvećih trgova na svijetu. Na kraju, obišli su i baziliku Svetog Antuna koja je glavni padovanski spomenik, jedno od najvećih remek-djela svjetske umjetnosti i najposjećenijih kršćanskih svetišta. Nakon ručka i kraćeg odmora, uslijedio je put prema Mraclinu kamo se sretno stiglo u 21 sat.

– Vrlo lijepo i sadržajno putovanje, bilo je vremena i za odmor, uživanje u moru i suncu, ali i za upoznavanje kulture i znamenitosti prekrasne Italije. Nastup na samom festivalu vrlo je dobro odrađen, a sklopljena su i nova prijateljstva. Ovim prilikom u ime svih članova Dučeca htio bih se zahvaliti našim sponzorima i donatorima bez kojih sudjelovanje na festivalu u Italiji ne bi bilo moguće ostvariti: Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija, Grad Velika Gorica, Euroherc osiguranje d.d., Pan-prom d.o.o., Gorica staklo d.o.o., KOVA d.o.o., Microteam d.o.o., LMT Gorica d.o.o. Nadam se da će ovo putovanje ostati svim članovima u posebnom i lijepom sjećanju, te da će, kao i našim prethodnicima 1969. godine, biti predmet razgovora kad na okupu prepričavaju zajedničke nastupe i trenutke – zaključio je predsjednik Kos.

Fotografije: Vesna Tafra, arhiva članova Dučeca