Prijava

Vaša prijava

Mraclin na Danima europske baštine

[]

Danas su u Pučkom otvorenom učilištu svečano otvoreni gorički Dani europske baštine (29. IX. – 3. X.), a taj događaj nije, dakako, mogao proći bez mraclinskog sudjelovanja – i u publici, a i “na pozornici”. Tema ovogodišnjih Dana jest turopoljski govor. Prigodnoj priredbi danas su nazočile mnoge osobe iz kulturnoga i javnog života Gorice i Zagreba, a među gostima moramo spomenuti istaknutu jezikoslovku Nives Opačić. O tome što Turopoljci rade na očuvanju svoga govora izlagao je predsjednik goričke Matice Stjepan Rendulić, posebno naglasivši rad na turopoljskom rječniku.

Osobitu zanimljivost predstavljat će projekcija natječajnih radova na temu “Kak se spominamo v Turopolu” na koji je pristiglo tridesetak kratkih video-spotova (do 3 minute trajanja), među kojima je i uradak što ga je ovoga mjeseca, pod nazivom “Mraclinski govor”, snimio KUD Dučec. Projekcije su zakazane u petak. S nestrpljenjem očekujemo ocjenu struke, a poslije projekcija Dučecov ćemo spot premijerno prikazati i na našem portalu. 

Mraclinsko izaslanstvo na današnjem otvorenju na kipec je vudrila Vesna Tafra, a opširnije o Danima i otvorenju na stranicama KronikaVG   i VGdanas.


Europski dan jezika u GVG-u