Prijava

Vaša prijava

Turopoljska etapa agenta 007

[]

Kao što ste već vjerojatno vidjeli u medijima posljednjeg dana listopada preminuo je veliki škotski glumac Sean Connery. Premda je njegov filmski i kazališni repertoar bio veoma širok ipak će, po svoj prilici, ostati zapamćen kao najvažniji interpret Flemingova nepobjedivog tajnog agenta, Jamesa Bonda. 

U ovoj prilici sjećamo se filma “Iz Rusije s ljubavlju”, snimljenog 1963. godine, i jedne male epizode koja je u komunističkoj Jugoslaviji bila izbačena iz filma. Naime, ključne dionice zapleta događaju se u Orient Expressu, vlaku koji putuje iz Istambula za Pariz, pa pri tome prelazi i preko naših krajeva. Bond se na tom putu uspješno obračunava s ruskim obavještajcima, a kao što se vidi u ovom kratkom, dijelom kartografskom insertu, preko Turopolja stiže i do Zagreba. Ako baš ne prepoznajete Glavni kolodvor moramo napomenuti da je taj dio filma snimljen na jednoj od istambulskih željezničkih stanica.

A kako prigodna dosjetka kaže, agent 001 – naime, Joža Manolić – već je izrazio svoju sućut zbog odlaska mladog kolege 007.