Prijava

Vaša prijava

Gdje su nestali mraclinski šahisti?

[]

Ovih dana Šahovski klub Polet iz Buševca održao je izbornu skupštinu, a za novog predsjednika izabran je Bruno Kos, član seniorske ekipe Poleta, ujedno i učitelj mladih šahista. I – Mraclinac porijeklom. Koji put nas vijesti iz šaha malo zateknu jer kao da su već nestale iz medijskih rubrika. Mi stariji sjećamo se da je stranica pod nazivom “Sport i šah” bila među najčitanijima u svakoj ozbiljnoj novini. Jer internet, tzv. kultura gejminga, zatim prevlast kartaških igara, kao da su istisnuli ovu prije svega misaonu igru. No, šahisti se ne daju, a svi ovi “lock-downi” i “lock-outi”, potom veliki Netflixov hit “Damin gambit” o prelijepoj šahistici koja melje ruske velemajstore, dali su novi vjetar u jedra ljubiteljima drevne igre.

Bruno Kos, novi predsjednik ŠK Polet (Izvor: cityportal)

Doista, šah je nekad bio veoma popularna i cijenjena društvena igra, sa zanimljivom poviješću u Turopolju i u Mraclinu. Još se u prvoj polovici prošlog stoljeća igrao po društvenim okupljalištima – bertijama, brijačnicama, čitaonicama, ali prvi su klubovi osnovani tek poslije Drugog rata – u Gorici 1949., Mraclinu 1956. i Buševcu 1962. godine. U Mraclinu je klub djelovao kao sekcija KUD-a Dučec (tada KUD Ivan Goran Kovačić). Sekciju su vodili Vladimir Galeković Gajo i Albin Jurdana, a među pedesetak članova isticala se i medicinska sestra Anđela Lovreković. Najveći uspjeh ostvario je upravo predsjednik kluba Gajo Galeković koji je u jednoj simultaniki uspio remizirati sa Svetozarom Gligorićem, najboljim jugoslavenskim šahistom i jednim od najboljih svjetskih šahista toga doba! Opširnije informacije o mraclinskom klubu možete saznati na Wikipediji.

No, mraclinski se klub ugasio već šezdesetih godina, baš u vrijeme kad susjedi iz Buševca postaju sve prisutniji na šahovskoj sceni i po kvaliteti nadilaze turopoljske okvire. Stoga nas ne čudi da je upravo iz Buševca došla inicijativa za školu šaha za početnike koja će se odvijati “online”. U tekstu objavljenom na cityportalu  Cipeki nas malo špotaju, ali ovaj put s pravom: Mraclinci, dali ste nam predsjednika, a gdje vam je podmladak?

U nadi da će biti odziva i među malim Parikožarima sa zadovoljstvom objavljujemo ovaj poziv ŠK Polet.