Prijava

Vaša prijava

Janko Janković: “Niko ima trenera Jakirovića, koji u njega vjeruje kao što je Skoblar vjerovao u mene”

[]

RIJEKA Niki Jankoviću ispunila se želja, postao je igrač Rijeke i otišao na pripreme s Bijelima u Kranjsku Goru s potpisanim trogodišnjim ugovorom. Njegov stric Janko igrao je za Rijeku od 1985. do 1988. godine i u 98 nastupa postigao 38 golova. Iako je došao kao obrambeni igrač…

– Mislim da je za sve bolje to što je Niko sada igrač Rijeke, bolje je i za njega i za klub. Koncentriran je samo na svoj klub, za koji je želio potpisati. To je puno bolje rješenje od posudbe. On ima kvalitetu za postati vrhunski igrač – kaže Janko Janković.

Kada je Niko Janković prvi put došao na Rujevicu krajem prosinca prošle godine, Rijeka je bila pri dnu ljestvice. Samopouzdanje je dotaknulo dno, a novi trener Sergej Jakirović morao je sa svojim pomoćnicima zasukati rukave.

– Niko zna igrati nogomet, ima dobru tehniku i tip je igrača koji se mora osjećati kao da je glavni. Ima igrača koji su »pomoćni«, a ima onih koji vole biti glavni s obzirom na poziciju na kojoj igra, stil igre i tehniku. Tada se Niko osjeća komotno na terenu. Mora biti zahvalan treneru Jakiroviću što je vjerovao u njega još u Zrinjskom i po dolasku u Rijeku.

To je za mladog igrača najvažnije, pogotovo one koji završavaju juniorski staž jer je razlika između juniorskog i seniorskog nogometa ogromna. Niko ima 21 godinu i što je do sada naučio… teško će nešto specijalno naučiti u tehnici, možda u taktičkom dijelu. Najvažnije je imati trenera koji vjeruje u tebe i daje ti samopouzdanje. Taj psihološki element je najvažniji.

Padel

Janko Janković zaslužan je što je u Hrvatsku stigao padel. Zajedno s Robertom Prosinečkim otvorio je prvi padel centar u Hrvatskoj.

– Ponekad još zaigram, ali bole leđa, ha, ha… Kada smo otvorili centar, morao sam igrati svaku utakmicu jer nitko nije znao igrati padel. Ali nikad mi nije bilo teško, volim padel – kaže Janko Janković, danas šezdesetogodišnjak.

– Prošlo je u sekundu, od djeteta do djeda.

Janko Janković dobro zna što govori, on je imao takvog trenera. Pritom ga je Joško Skoblar kao obrambenog igrača gurnuo u – napad.

– Bio sam u Hajduku, ali nisam igrao. Prošao sam Solin, Split, drugu ligu i došao s 22 godine u Rijeku. Skoblar me dvaput zagrlio i dao mi sve što treba mladom igraču. Nije me trebalo naučiti primati loptu, šutirati. Najvažnija je ta vjera trenera u tebe, tada se osjećaš komotno i uživaš u nogometu. Mislim da će Jakirović to postići s Nikom, kojem jedino nedostaje kontinuitet u igri. Još kada to dobije, da svaku utakmicu odigra dobro, to će biti prava stvar za Rijeku i za igrača. On isto ima svojeg Skoblara…

Dolasci

Uz Niku Jankovića Bijeli su jači za Marijana Čabraju, Dejana Petroviča, Marca Pašalića i Franju Ivanovića. Priključeno je i nekoliko igrača koji su se vratili s posudbe ili su došli iz juniorske momčadi.

– Rijeka je godinama potpisivala dobro, kada su se o tome brinuli Srećko Juričić i Ivan Mance. No, lani se zbog spleta okolnosti igrači nisu uklopili. Mislim da se sad opet dobro radi, Jakirović je trener koji ima jasne ideje, zna što radi, i to je vrlo važno. On zna kako momčad igra, u kojem sustavu, kako će mu momčad stajati na terenu i koji mu profil igrača treba. Traži igrače s karakterom, željnih dokazivanja. To je važno za klub i grad. Nije bilo lako prošle sezone s obzirom na situaciju u kojoj se našla momčad. On je najzaslužniji za preokret, izvukao je cjelokupnu situaciju.

Prvo kolo donosi gostovanje Rudeša s Robertom Prosinečkim na klupu. Osim poslovnog, Janka i Roberta veže prijateljstvo. Bili su suigrači u Oviedu, zajedno su tri godine radili s reprezentacijom Azerbajdžana…

– Svaka čast Prosinečkom na hrabrosti što je preuzeo Rudeš. Voli nogomet, voli izazove i nije lako uzeti novog HNL ligaša. Robi je veliko trenersko ime, bio je velik igrač. On mi je prijatelj, mi smo partneri, pa neka pobijedi bolji… Ali, ja sam navijač Rijeke.

Prošao je Janko omladinsku školu Hajduka, ali nije nikada dobio pravu priliku. Zasjao je u Rijeci, to mu je otvorilo vrata Španjolske, gdje je igrao gotovo cijelo desetljeće, do kraja karijere.

– Odigrao sam dvije utakmice za Hajduk. Prva je bila 1984. protiv Rijeke. Predzadnje kolo u Splitu. Igrao sam desnog beka i čuvao sam Damira Desnicu, lijevo krilo! Igrao sam još protiv Dinama i tu sam završio karijeru u Hajduku. Kasnije sam otišao u Split, a zatim završio u Rijeci kao napadač. To nisam do tada u životu igrao.

Skoblar me zagrlio i rekao: »Hajde, zabijaj golove«. Kasnije se Mauru Ravniću i meni Skoblar priključio u Valladolidu kao trener. Čuli smo se, ali volio bih ga i vidjeti. Da sam završio kod nekog drugog trenera, možda bih nastavio karijeru kao bek i od mene ne bi bilo ništa.

Uz Valladolid, Janković je igrao u Oviedu i za Hercules iz Alicantea. Skupio je gotovo 200 utakmica u LaLigi i postigao 41 gol. Još uvijek je bolji od Luke Modrića (26), koji je je s Real Madridom produžio suradnju za još jednu godinu.

– Luki kapa do poda. Najbolji je igrač u povijesti hrvatskog nogometa, tu više nema nikakve diskusije. Osvojio je i Zlatnu loptu u eri Cristiana Ronalda i Lionela Messija, kada su bili na vhuncu. Susreli smo se prije dvije godine na jednoj utakmici Lige prvaka, priznao je tada da se izvanredno osjeća, da kontrolira svoju energiju. Životni vijek nogometaša se produžio zahvaljujući prehrani, odmoru, medicini barem za pet godina.

Prije dva desetljeća igrači su se ostavljali nogometa s 32-33 godine, tada je u tim godinama bio star igrač, a sada je u naponu snage, u najboljim igračkim godinama. Luka može odigrati perfeknu sezonu za Real. On kontrolira svoje tijelo, svoje pripreme, odmor. Sve je idealno, kao i njegov odnos s trenerom Ancelottijem. Mislim da će nastaviti igrati i za reprezentaciju. On je pošten momak, kada vidi da ne može… Ali još uvijek je najbolji igrač i nema razloga da ne nastavi igrati za reprezentaciju.

Nerealne brojke

Iz Saudijske Arabije stižu basnoslovne ponude za igrače.

– Gledam to kao navijač. Krenulo je s Kinom, gdje su ugovori bili brutalni. Puno je igrača otišlo, a ugovori su im bili po 30-40 milijuna eura. Lani je kineska vlada odlučila da je najveći ugovor 1,650 milijuna eura. Sada u Saudijskoj Arabiji, gdje su svi klubovi državni, u igrače ulaže fond. Mislim da bi FIFA trebala uvesti neku granicu, to mora negdje puknuti. To nije realna priča, brojke su nerealne. Zato Modriću svaka čast, nije sve u novcima – kaže Janković.

La Liga

Real Madrid ostao je bez Karima Benzeme, Barcelona bez Sergija Busquetsa, totema ovih momčadi.

– Velike su promjene bile prije nekoliko godina, kada su LaLigu napustili Cristiano Ronaldo, kasnije Messi i Sergio Ramos. Sada je otišao Benzema, ali veliki španjolski klubovi uvijek mogu kupiti igrača, ali imaju i sustav. Barca je ušla u krizu, ali je osvojila LaLigu. »La Masia« i dalje proizvodi mlade igrače. Fati, Pedri, Gavi… Trener Xavi napravio je veliki posao osvajanjem prvenstva poslije četiri godine. U Real Madridu i Barceloni će uvijek biti ekstra igrača.

LaLiga je uvijek atraktivna, igra se dobar nogomet. Nema toliko novaca kao u Engleskoj, ali ima dobrih igrača. Godinama se dobro radi u omladinskim pogonima, imaju svoj sustav, u njihovim mladim selekcijama ima puno izvrsnih igrača. Za LaLigu nema brige, iako su ih napustili nekad najbolji igrači na svijetu. Talenata ima, španjolski igrači imaju nogometni gen. Možda nema novca kao prije, nema za transfere kao u Engleskoj, ali za Španjolsku nema zime. To je atraktivna zemlja za igrati i njihovi klubovi će uvijek biti u vrhu.

Uz Real Madrid, Barcu i Atletico Madrid, sada su se pojavili Real Sociedal, koji će igrati Ligu prvaka, Athletic Bilbao… Dobro se radi, sve funkcionira, čak se i klubovi dovode u financijski red. Bilo je problema s velikim dugovima, od Barcelone do Valencije.

Liga treće reprezentacije svijeta i druge reprezentacije Lige nacija sve je zanimljivija, bez obzira na to što je Dinamo osvojio 17 titula u posljednjih 18 prvenstava. Jedino je Kekova Rijeka 2017. godina prekinula niz Modrih.

– Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek su ispred ostalih. Hajduk želi ugroziti Dinamo, Rijeka i Osijek žele ugroziti Hajduk. Ne znam mogu li Istra 1961 i Varaždin ponoviti prošlu sezonu. Slijedi Lokomotiva s dobrim mladim igračima. Slaven Belupo je dosta toga promijenio, iako je imao uspjeha s trenerom Zekićem. Gorica je napravila neviđeno čudo što se spasila, i sada je tek opasna. Nadam se da će Robi posložiti Rudeš da se mogu nositi s ovih pet klubova.

Objava Janko Janković: “Niko ima trenera Jakirovića, koji u njega vjeruje kao što je Skoblar vjerovao u mene” pojavila se prvi puta na Novi list.