Prijava

Vaša prijava

Jakirovićev pomoćnik ne krije ambicije: “Očekujem izjednačeno prvenstvo i da budemo još bolji nego na proljeće”

[]

RIJEKA Nogometaši Rijeke ušli su u pretposljednji tjedan priprema, na visokim temperaturama treninzi su u startu rezervirani za večernje termine, u jutarnjem na programu je teretana. Baterije su napunjene na svježem zraku podno Julijskih Alpi, a sada na užarenom Kvarneru slijedi završna glazura priprema. Marko Salatović uz Radomira Đalovića čini uži dio struke, pomoćnik je Sergeja Jakirovića i njegov već dugogodišnji suradnik, zadužen da trenažni proces ide u programiranom smjeru. Posla je puno, ali 38-godišnji trener, bivši nogometaš, ne mari previše za to, jednostavno uživa u svemu oko nogometa.

– Treniramo kako želimo igrati. Đalović i ja zaduženi smo za tehničko-taktičke stvari, a Sergej je glavni u toj priči. Kao stožer funkcioniramo jako dobro. I dosta slično razmišljamo. Ivančić i Jakirović su bili zajedno u Gorici, a ja sam se na poziv Sergeja priključio u Mariboru – kaže Salatović. – Surađujemo već tri godine jako dobro i ono što je najvažnije, postoji veliko povjerenje. Taman kad je Sergej završavao karijeru igrali smo jednu sezonu u Sesvetama i tad smo se i upoznali. On u ovoj priči odlučuje, ali uvijek voli čuti mišljenja drugih. Velik je užitak raditi s njim i učiti od njega.

Salatovićeva igračka karijera uglavnom je vezana za nižerazredne klubove, od Moslavine, Vrbovca, do Sesveta, Lekenika te Rugvice, Strmeca…

– Uglavnom je to bila Druga liga, jer imao sam dosta problema s ozljedama. Potom sam se više usmjerio na obrazovanje, završio sam na Akademiji, volim ovaj posao i vidim se u njemu.

S Jakirovićem je osvojio naslov prvaka sa Zrinjskim u BiH, imao puno lijepih trenutaka. Srušeni su pritom brojni klupski rekordi, ali i neki nacionalni.

– Prvih pola godine bilo je jako teško. Momčad je bila šesta, trebalo je napravili veliki rez i krenuti ispočetka. Nakon toga smo »pregazili« ligu, bilo je sjajnih utakmica i u ligi i u Europi. Teška je to liga. I jako podcijenjena. Dosta igrača ima predrasuda o njoj. Ostavili smo kostur momčadi s Bilbijom, Jakovljevićem, Barišićem… stvarno karakternim igračima. Napravili nadogradnju i stigao je uspjeh.

Poziv iz Rijeke? Trebalo je prepustiti momčad lidera i preuzeti onu posrnulu u borbi za ostanak.

– Sjeli smo i odlučili se za Rijeku jer smo znali da je to korak naprijed. Organiziran je to klub s tradicijom te uvijek teži vrhu. U Mostaru smo praktički napravili sve, a Rijeka je bila logičan slijed. Nismo puno dvojili, iako je situacija bila jako teška. Na kraju smo dobro odlučili.

Ivanović i Petrovič

Svaki posao, posebno trenerski, nosi dobre i loše trenutke.

– Nije bilo baš puno lošijih trenutaka, više je bilo onih dobrih. To je svakako pobjeda na Poljudu, jedanaesterac u nadoknadi koji je Labrović obranio, nisam mogao niti gledati. Bilo je i poraza, na kraju smo imali mali pad, ali to je normalno.

Pripreme Bijelih idu u očekivanom smjeru…

– Manje-više smo odradili sve zacrtano, iza nas su četiri tjedna priprema i sve ide svojim tijekom. U Sloveniji smo imali odlične uvjete i odradili najteži dio priprema. Najbitnije je da su svi zdravi. Posljednja dva tjedna radimo malo na osvježavanju momčadi. Dug prijelazni rok? Istina, no radimo kao da će ostati svi igrači. To je jedino normalno i ispravno. Ako neki igrač i ode, uvijek smo spremni reagirati.

Rijeka je zasad odradila zapažen prijelazni rok po pitanju ulaznih transfera.

– Istina, doveli smo igrače koji bi se trebali pokazati kao pojačanja. Očekujem da budemo još bolji nego ovog proljeća. To su potencijali, mladi igrači koji se mogu u budućnosti razviti u nešto veće. Dosad su pokazivali dobre stvari, ali moraju se još dokazati. Istina, možda su nekima od njih malo teže pale pripreme, ali sve ide u željenom smjeru. Pogotovo Ivanović pokazuje dobre stvari, on može biti jako dobar igrač. Puno očekujemo i od Pašalića, to je igrač koji bi trebao raditi razliku u zadnjoj trećini. Za Petroviča se vidi da je igrao na višoj razini, od njega očekujemo da nam da stabilnost ispred obrane. Ciljano smo dovodili igrače koji nam mogu donijeti neku dodatnu vrijednost.

U novonastaloj situaciji roster je opet prevelik. Posebno strši pozicija zadnjih veznih, za dva mjesta konkurira šest igrača.

– Istina, ali konkurencija je odlična stvar. Onaj tko bude bolji, taj će igrati. Tražit ćemo i posudbe za igrače koji neće imati priliku za veću minutažu, bolje da igraju. Teško je raditi s 30 igrača, vidjet ćemo nakon ovog tjedna što je najbolje za njih i momčad.

Četiri momenta

Sudeći prema utakmicama, pripreme su najbolje iskoristili Banda, Djouahra, Bogojević…

– Banda je sada prošao cijele pripreme i bit će nam sigurno dodatna snaga. To je igrač malo drukčiji od ostalih, uvijek gleda naprijed i traži što bolje i brže rješenje. Samo da Djouahru posluži zdravlje. Jako je dobar, ali nedostaje mu statistika. I više konkretnosti u završnici.

Bijele čekaju još pripremni ogledi sa Slaven Belupom i Rogaškom, do prve utakmice s Rudešom forma bi trebala biti dobro tempirana.

– Od početka radimo sva četiri momenta nogometne igre. Želimo biti dobri u posjedu, znati što moramo raditi kad nemamo loptu, što kad se branimo, što kad napadamo… Sergej zahtijeva brz i okomit te agresivan nogomet. Tako nastojimo i trenirati. Prostor za napredak postoji u svim segmentima.

Salatović ne krije da pozorno prate i što radi konkurencija, u prvom redu Dinamo i Hajduk.

– U Sloveniji smo gledali Hajduk i Olimpiju, pratili smo i Dinamo te Osijek. Volimo pogledati te utakmice, vidjeti i kako drugi izgledaju. Puno ovisi o izlaznim transferima, ali prvenstvo bi moglo biti jako izjednačeno. Europa je uvijek prvi cilj, ali želimo što više u svim natjecanjima. Uz to, cilj je i razvoj mladih igrača. Gust ritam? Igrat će se svaka tri dana i zato smo tražili širinu. Svaki igrač bit će bitan kao i da nema oscilacija kod rotacija. Upravo zato smo i dovodili sve te igrače kako bismo igrali dobro na sva tri fronta.

Pripremno razdoblje malo je (ne)opravdano prodrmala vijest da bi Jakirović mogao popuniti upražnjeno mjesto izbornika Bosne i Hercegovine.

Jakirović je profesionalac i na njemu se ništa posebno nije osjetilo u tim trenucima. Maksimalno je bio posvećen poslu, a normalno je da nakon njegovih rezultata dolazi i do ponuda. I kad su krenule te medijske špekulacije, bio je krajnje fokusiran na Rijeku.

Brojni se pitaju u čemu je tajna proljetnih uspjeha Rijeke.

– Stvorili smo zajedništvo i bitno je da igrači vjeruju treneru. On je na njih prenio pobjednički mentalitet. Igrači su stekli njegovo povjerenje i stvorili smo grupu karakternih, profesionalnih igrača – zaključuje Salatović.

Sesvete i Posavina

Salatovići vuču korijene iz Posavine…

– Rođen sam u Zagrebu, iz Sesveta sam. Roditelji su mi iz Posavine, iz Brčkog. Odlazio sam tamo kao klinac, ali sada je puno manje vremena zbog prirode posla. Nekako se više odlučim za more. Ali roditelji otiđu tamo i dandanas – kaže Marko.

 

 

Objava Jakirovićev pomoćnik ne krije ambicije: “Očekujem izjednačeno prvenstvo i da budemo još bolji nego na proljeće” pojavila se prvi puta na Novi list.