Prijava

Vaša prijava

Novi član splitskih Žutih uoči današnjeg gostovanja Hrvatske u Luksemburgu: “Nema opuštanja, ovo je priprema za Istanbul”

[]

RIJEKA Hrvatski košarkaši večeras imaju najlakši i najopušteniji posao kada je jedna službena utakmica u pitanju. Momčadi izbornika Josipa Sesara preostalo je odigrati susret posljednjega kola pretkvalifikacija za EuroBasket 2025. protiv Luksemburga (20.15 sati), a prvo mjesto skupine G i plasman u kvalifikacije već su osigurani.

Hrvatska je u tri utakmice pružila tri sjajne partije i uvjerljivo odjurila iz »pakla« pretkvalifikacija u koje je pala nakon brojnih loših rezultata. Luksemburg će stoga biti tek odrađivanje posla, ali će Sesaru i igračima dobro poslužiti da se pripreme za još teži nastavak svih kolovoških obaveza.

– Ostvarili smo prvi cilj koji smo imali, ali večerašnju utakmicu shvaćamo ozbiljno jer je ona zadnja priprema za Istanbul, odnosno pretkvalifikacije za Olimpijske igre. Sigurno neće biti opuštanja i ozbiljno ćemo ući u utakmicu, ali definitivno je sada puno lakše kada smo izborili kvalifikacije – govori centar hrvatske vrste Krešimir Ljubičić, odnedavno član Splita u koji je stigao iz velikog rivala Cibone.

Dokazivanje

U dva susreta s Irskom i jednom utakmicom s Luksemburgom Hrvatska je svaki put slavila s minimalno 34 poena razlike te je tako pokazala da joj ipak nije mjesto u ovom rangu natjecanja.

– Ušli smo u ovaj ciklus bez očekivanja, trenirali smo i rekli smo da ćemo dati svoj maksimum, a onda je sve sjelo na svoje mjesto. Mislim da smo bolji od njih i da smo mogli slaviti i većom razlikom, ali bitno je da smo to uspjeli pokazati na terenu jer nije lako nikoga pobijediti s 40 poena razlike. Naravno, mislim da Hrvatskoj u pretkvalifikacijama niti nije mjesto i da smo to sada pokazali. Rezultatima u prošlosti očito smo zaslužili biti ovdje gdje smo, ali treba skupiti glave i izvući se.

U ekipi večerašnjega protivnika Hrvatske samo su četvorica profesionalnih igrača, dok ostatak uz košarku ima i druge poslove. Uz domaćeg Alexa Laurenta, igrama se ističe i Clancy Rugg, američko pojačanje.

– Poštujemo svakog protivnika i sve ćemo shvatiti ozbiljno. Luksemburg je sigurno kvalitetom puno ispod nas, ali lijepo igraju. Ako ozbiljno shvatimo utakmicu, uđemo s puno energije i radimo ono što nam trener govori, ne bismo trebali imati problema. Nadam se da će to onda biti još jedna uvjerljiva pobjeda.

Ljubičić je sredinom srpnja riješio i pitanje nastavka klupske karijere. Kao junior je stigao u Cibonu, jednu sezonu igrao je i za Goricu pa potom francuski Saint-Quentin, a onda se prošloga ljeta vratio u redove Vukova. Sada se odlučio za odlazak na Gripe.

Brat Marko

– U Ciboni smo imali jako tešku sezonu, ali bila je dobra atmosfera u ekipi. Na terenu je bilo odlično, a ono izvan terena ne bih htio komentirati. Povratak u Hrvatsku? Drago mi je zbog toga, naravno da je kod kuće najljepše i da bismo svi htjeli da je to sve u malo boljim uvjetima i ozbiljnije. Ali to su teme za druge ljude. Ja sam svojom igrom zadovoljan, napredovao sam i to je bio moj cilj. Sad me čeka novi izazov u Splitu.

Razlog odlaska? Miks svega. Najviše je bila ta neizvjesnost sa Cibonom i nemogućnost čekanja. Bila je sredina srpnja, a nitko me iz kluba nije ni nazvao i to mi je bilo čudno. U Splitu su me odmah kontaktirali i trener Slaven Rimac te sportski direktor, predstavili su mi plan i što traže od mene. Vidio sam se u tome i brzo smo sve dogovorili. Čuo sam samo najbolje o Splitu i Rimcu i stvarno se radujem novoj sezoni.

Dok se Ljubičić sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske bori u pretkvalifikacijama, njegov mlađi brat Marko je prije nekoliko dana s juniorskom vrstom zaključio nastup na Europskom prvenstvu. Momčad, u kojoj je bio i Riječanin Vigo Bart, zauzela je deseto mjesto.

Marko je inače ovoga ljeta potpisao i prvi profesionalni ugovor sa Cedevitom Junior te bi se naredne sezone mogao naći na parketu s bratom. Ali na suprotnim stranama.

– Brat i ekipa se nisu baš proslavili, ali nisam ni ja u tom uzrastu, ha, ha. Valjda će se uspjeti dignuti i taj rang, a nadam se da će se Marko uspjeti izboriti za mjesto u prvoj ekipi pa da igram protiv njega. To je sigurno lijep osjećaj i svakako bih to htio doživjeti – zaključio je Krešimir Ljubičić.

Objava Novi član splitskih Žutih uoči današnjeg gostovanja Hrvatske u Luksemburgu: “Nema opuštanja, ovo je priprema za Istanbul” pojavila se prvi puta na Novi list.